Investitiile miliardarului s-au dovedit de-a lungul anilor a fi adevarate mine de aurCumpararea oricaror lucruri pe care le-a cumparat si miliardarul Warren Buffett, chiar si dupa luni dupa achizitionarea actiunilor, a returnat o valoare dubla fata d
Investitiile miliardarului s-au dovedit de-a lungul anilor a fi adevarate mine de aurCumpararea oricaror lucruri pe care le-a cumparat si miliardarul Warren Buffett, chiar si dupa luni dupa achizitionarea actiunilor, a returnat o valoare dubla fata de cea a indexului Standard & Poor 500 in ultimele 3 decenii, informeaza Bloomberg.
Investitorii ar fi castigat sume anuale cu peste 24,6% prin cumpararea acelorasi actiuni pe care si Buffett le detine dupa ce participatiile detinute au fost facute publice in cadrul bilantului financiar de acum patru luni, potrivit unui studiu care va fi lansat in curand de Gerald Martin, Universitatea Americana din Washington, si de John Puthenpurackal de la Universitatea din Nevada, Las Vegas.
"Orice investitor care ar fi urmarit vanzarile si achizitiile lui Buffett si l-ar fi urmat ar fi intrecut cu mult valoarea indexului S&P", a declarat Mohnish Pabrai, de la Fondul de Investitii Pabrai din Irvine, California.
Buffett a transformat Berkshire Hathaway in 40 de ani intr-o companie de 200 miliarde de dolari, cu afaceri de la inghetata la servicii leasing pentru avioane corporative. Berkshire avea investiti 77,9 miliarde de dolari in actiuni la sfarsitul lui septembrie, potrivit bilantului Comisiei de Burse si Titluri de Valoare din SUA. Actiunile companiei s-au situat vineri la valoarea de 136,475 dolari.
Berkshire a scos la iveala o noua participatie in cadrul companiei CarMax Inc., cel mai mare dealer de masini second-hand din SUA, intr-un bilant in data de 14 noiembrie, lucru ce a ridicat actiunile dealer-ului cu 7,6% joi, inainte sa scada cu 3,9% in cursul zilei de vineri. Compania controlata de Buffett detinea 14 milioane de actiuni in raportul trimestrial publicat in data de 30 septembrie.
Realizatorii studiului au spus ca au urmarit sa vada daca este mai bine sa cumperi actiunile pe care Buffett le-a achizitionat sau sa investesti in Berkshire.
"In ultimii cinci ani, investitorii nu au atribuit destula valoare contributiei lui Buffett la Berkshire. Investitorii nu cunosc expertiza manageriala a miliardarului si puterea lui de a transforma afacerile in aur", a mai adaugat Martin.Rabdarea s-a dovedit a fi cel mai bun partener in afacerile lui BuffettUnul dintre cele mai mari succese ale lui Buffett include Washington Post Co. Berkshire a investit 11 milioane de dolari in 1973, fiind atras de echipa manageriala a ziarului. Participatia detinuta de Berkshire in cadrul cotidianului valora 1,3 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2006.
Wesco Financial Corp., care detine afaceri de asigurare si inchiriere de mobilier, a returnat un profit de 200 de ori mai mare decat investitia initiala in timpul a 31 de ani, potrivit studiului. Cercetatorii au inclus si dividendele in calcularea castigurilor actiunilor si a indecisilor. Buffett a cumparat actiuni de 488 milioane de dolari in cadrul PetroChina, dupa ce a citit raportul anual al companiei cu sediul la Beijing. Berkshire a inceput sa vanda actiunile din cadrul PetroChina in al treilea trimestru si a declarat luna trecuta ca a obtinut 3,5 miliarde de dolari. TXU Corp., compania de energie din Texas achizitionata anul acesta de un grup condus de Kohlberg Kravis Roberts & Co., si-a marit valoarea de peste trei ori cat timp Buffett a avut actiuni. Berkshire a investit in companie in 2002, dupa ce era aproape de faliment.
Buffett a facut public in aprilie ca are actiuni in valoare de 3 miliarde de dolari la cea de-a doua companie de transport feroviar din SUA, Burlington Northern Santa Fe Corp. Actiunile companiei din Santa Fe au atins un nivel record in mai, dupa ce investitorii au urmat exemplul lui Buffett si au cumparat titluri la gramada. Chiar si dupa ce titlurile au pierdut 18%, Berkshire a continuat sa cumpere.Strategia de investitii este una pe termen lung"Eu nu intru sau ies de pe piata", a declarat Buffett reporterilor pentru a explica strategia sa de investitii in cadrul unei conferinte de luna trecuta. "Eu doar ma uit la o afacere individuala si incerc sa vad unde se vor afla in 5, 10 sau 20 de ani", a mai explicat miliardarul.
In medie, 73% din portofoliul de investitii directe al Berkshire a fost in cinci participatii in ultimii 31 de ani, au descoperit cercetatorii americani.
Martin spune ca prin castigurile pe termen lung se arata ca cel mai usor mod de a-l imita pe Buffett este cel de a investi in Berkshire. Actiunile companiei au crescut cu o rata anuala de 27,7% in ultimii 30 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.