Presedintele georgian Mihail Saakasvili a ridicat vineri starea de urgenta din tara, a anuntat demisia premierului in functie si inlocuirea lui cu presedintele celei mai mari banci private georgiene.

Seful statului georgian a numit vineri un nou premier si a dat asigurari opozitiei ca va putea face campanie electorala si va avea acces la mass-media pentru alegerile prezidentiale anticipate din 5 ianuarie. Dupa anuntul Ministerului de Interne privind ridicarea starii de urgenta, a avut loc o sedinta de guvern, la finalul careia Mihail Saakasvili a anuntat demisia-surpriza a premierului Zurab Noghaideli si a intregului sau guvern, cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale anticipate, fara a da explicatii. El a anuntat numirea in aceasta functie a lui Lado Gurgenidze (37 de ani), presedintele Bancii Georgiei, singura companie din tara listata la bursa de la Londra. „Toate fortele politice, opozitia, toti cetatenii vor avea posibilitatea sa desfasoare activitati politice in timpul campaniei electorale, inclusiv prin accesul la presa independenta si la canalele de televiziune", a declarat presedintele.

„Astazi, viata Georgiei isi reia cursul normal si am decis sa ridicam starea de urgenta. Anulam aceste restrictii, care au fost minime", a precizat Saakasvili, criticat de SUA si UE pentru masurile luate. El n-a precizat daca postul de televiziune Imedi, inchis inca, va putea sa reinceapa emisia, dar un membru al guvernului si-a exprimat speranta ca acest lucru se va intimpla curind. „Cel mai important este sa fie redeschis Imedi TV. Fara acesta, alegerile nu vor putea fi democratice", a declarat Gaceciladze, un om de afaceri si deputat, desemnat candidat al coalitiei de opozitie. Imedi TV, considerat o antena a opozitiei, a fost ocupat in 7 noiembrie de fortele speciale si inchis, studiourile si echipamentele fiind partial distruse. Grupul News Corp. detinut de australianul Rupert Murdoch controleaza postul, in parteneriat cu omul de afaceri Badri Patarkatisvili, suspectat de Parchetul General ca a vrut sa rastoarne regimul in timpul manifestatiilor opozitiei.