PD a inceput sa boicoteze actiunile de campanie ale PLD. Democratii au refuzat sa-si mobilizeze membrii la mitingul PLD de la Iasi. In replica, oamenii lui Stolojan anunta ca „nu vor sa se bage slugi la PD".PD si PLD isi disputa rolul de favorit al lui Basescu Democratii refuza sa semneze motiunea de cenzura convenita la restaurantul Capsa, cu ocazia aniversarii lui Theodor Stolojan, intre presedintele Basescu si liderii PLD. Imediat dupa discutia de la Capsa, liderii PLD au inceput sa stringa semnaturi, depunind o lista la grupurile parlamentare ale democratilor. „Pina la aceasta ora, PD a refuzat sa semneze pentru motiunea de cenzura. Noi am luat decizia sa o depunem pe 21 noiembrie, PD trebuie sa-si asume responsabilitatea in cazul in care nu vom reusi sa o depunem", a declarat pentru Cotidianul vicepresedintele PLD, Gabriel Sandu. Disensiunile dintre cele doua partide s-au accentuat dupa ce Traian Basescu s-a lansat in campania pentru 25 noiembrie ca agent electoral si pentru PD, si pentru PLD. Liberal-democratii fac propaganda anti-PD in rindul electoratului, tinind sa se distanteze oficial de acest partid. „Nu am plecat din PNL ca sa ne bagam slugi la PD", declara vicepresedintele PLD, Gabriel Sandu, la sfirsitul saptaminii trecute, intr-o adunare electorala la Slatina.

De asemenea, organizatia de tineret a PLD a emis recent un comunicat prin care, din senin, cere conducerii partidului „sa afirme clar si raspicat ca PLD este un partid de centru-dreapta, care nu va fuziona nici cu PD, nici cu PNL". Tineretul Liberal Democrat cere ca problema sa fie dezbatuta in Delegatia Permanenta a PLD, care are loc azi. Presedintele executiv al partidului, Gheorghe Flutur, a declarat si el imediat ca PLD nu va fuziona cu nimeni si va dori ca, dupa alegerile din 25 noiembrie, sa reia proiectul de coagulare a Polului Popular in care PLD sa fie partid de sine statator ca reprezentant al liberalismului de centru-dreapta. Explicatia pentru aceste declaratii de independenta a fost oferita tot de oamenii lui Stolojan, care sustin ca democratii ii sfatuiesc pe alegatori, in judete, sa nu voteze pentru PLD, pe motiv ca ar fi un vot risipit, deoarece, dupa alegeri, PLD va fuziona oricum cu PD.

Desi oficial nu vor sa recunoasca, democratii se arata tot mai agasati de colegii lor liberal-democrati si de apropierea acestora de presedintele Traian Basescu. Ultimul episod al frictiunilor dintre PD si PLD a avut loc duminica trecuta, la Iasi, unde seful statului a participat la un miting PLD. Peledistii nu au reusit sa adune suficienti oameni pentru a umple sala la acea manifestare. Surse din PLD ne-au declarat ca, din aceasta cauza, Traian Basescu i-a certat pe liderii PD din Iasi pentru ca nu i-au ajutat pe colegii lor cu aceasta manifestare, acestia raspunzindu-i sefului statului ca sint nemultumiti de faptul ca PLD fura din voturile democratilor in loc sa recupereze electoratul PNL.

Democratii ieseni neaga insa ca ar fi fost certati de Traian Basescu. „Nu este adevarat. Este o intoxicare. Nu aveam cum sa trimitem noi militanti de-ai nostri la o actiune interna de lansare a candidatilor unui partid concurent noua in alegeri. Insa, in virtutea prieteniei dintre noi si PLD, am fost invitati doar eu si cu deputatul Petru Movila. Daca PLD va organiza vreodata un miting pentru sustinerea referendumului, in secunda doi ne vom mobiliza cu oameni si vom participa alaturi de ei", ne-a declarat liderul PD Iasi, Dan Cirlan.

Insa, neoficial, democratii sustin ca s-au saturat de modul in care actioneaza liberal-democratii pentru a le forta mina. „Normal ca sint nemultumiri in PD. Uitati-va numai cine sint consilierii prezidentiali cei mai apropiati de Basescu! Valeriu Turcan, sotul Ralucai Turcan, si Sebastian Lazaroiu, omul lui Stolojan, cel care a decis paritatea de trei la unu in favoarea PNL pe liste la alegerile din 2004. Toata ziua se pling la Basescu", au precizat sursele citate.