Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu s-a aflat saptamana trecuta pe un trend crescator, fiind tranzactionate 42.287 de contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a 152,7 milioane lei.
Pe piata raportului euro/le
Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu s-a aflat saptamana trecuta pe un trend crescator, fiind tranzactionate 42.287 de contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a 152,7 milioane lei.
Pe piata raportului euro/leu, evolutia preturilor futures a fost una asemanatoare cu cea a cotatiilor "la vedere", investitorii de la Sibiu tranzactionand cu doi bani peste cursul mediu anuntat de BNR.
Volatilitatea cotatiilor euro/leu pentru scadenta de la sfarsitul anului a fost una ridicata chiar in prima sedinta a saptamanii, tranzactiile fiind realizate la 3,43 - 3,485 lei. Urmatoarele trei zile de tranzactionare au fost ceva mai calme din punctul de vedere al fluctuatiilor, preturile fiind de 3,443 - 3,47 lei, pentru ca vineri sa fie atins maximul de 3,49 lei.
Pentru sfarsitul primei luni de primavara din 2008, euro a fost tranzactionat la 3,5 lei, in timp ce preturile de cotare pentru iunie au fost de 3,4 lei, iar pentru septembrie de 3,42 - 3,455 lei.
In opinia unui broker din piata futures, "depasirea tintei de inflatie, dar si anuntul dat vineri de BNR referitor la cresterea deficitului de cont curent in primele noua luni la 11,8 miliarde euro au avut darul de a declansa o puternica activitate speculativa in piata valutara, care s-a suprapus situatiei de criza de pe pietele financiare internationale, unde exista un puternic sentiment de aversiune fata de risc. Am asistat astfel la o revenire a cotatiilor euro la valori care se mai intalneau acum un an, ceea ce a creat o puternica volatilitate in piata futures de la Sibiu".
Pe piata unde se tranzactioneaza contractele SIBGOLD, pe uncia de aur directia preturilor a fost, de asemenea, una oscilanta. De la un pret de 800 de dolari, la inceputul saptamanii, uncia de aur a coborat marti la 785 dolari. Urmatoarele sedinte au inregistrat o volatilitate ridicata a preturilor. Astfel, vineri, dupa o scadere la 765,1 dolari, uncia a inchis ziua la 780 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.