Ecuador a revenit la sfarsitul saptamanii in cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), dupa 15 ani de absenta, transmite Reuters, citat de Mediafax. Aceasta revenire va consolida pozitia OPEC intr-un timp in care influenta internati
Ecuador a revenit la sfarsitul saptamanii in cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), dupa 15 ani de absenta, transmite Reuters, citat de Mediafax. Aceasta revenire va consolida pozitia OPEC intr-un timp in care influenta internationala politica si economica a membrilor grupului creste, afirma sursa citata.
Astfel, Ecuadorul a devenit al treisprezecelea membru al grupului OPEC, care acopera deja peste o treime din cererea mondiala de titei. Statul Ecuador este cel mai mic producator de petrol din OPEC si furnizeaza aproximativ 500.000 de barili pe zi. Prin prezenta de sambata a presedintelui ecuadorian Rafael Correra la summit-ul de la Riad, statutul de membru a fost marcat simbolic, iar Ecuadorul va deveni astfel inca un stat OPEC care vrea sa obtina mai multe beneficii de pe urma avansului cotatiei petrolului. Statul sud-american s-a retras din OPEC in anul 1992, odata cu Gabon, ca urmare a problemelor asociate taxelor de membru, dar si a nevoii de a produce mai mult petrol decat ii era permis in conformitate cu standardele grupului.
Vineri, cu o zi inainte de summit, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manouchehr Mottaki, a cerut OPEC sa noteze in declaratia finala a conferintei de la Riad temerile organizatiei cu privire la deprecierea dolarului si implicit a micsorarii valorii petrolului. Şeful diplomatiei saudite, Al-Faycal, a raspuns ca o astfel de initiativa nu ar face altceva decat sa accentueze deprecierea dolarului, marind consecintele negative asupra profiturilor membrilor OPEC.
Pretul petrolului la nivel mondial este in dolari, ceea ce face ca devalorizarea continua a acestei monede, depreciere inceputa in urma cu doi ani, sa diminueze profiturile tarilor producatoare de petrol. Iranul a decis, totodata, sa nu mai utilizeze dolarul ca moneda de schimb si sa vanda petrolul in alte monede, cum ar fi euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.