Cea de la Cernavoda si cea noua vor functiona in paralel inca 35 de ani
Licitatia pentru amplasamentul nou, organizata de MEF in 2008Visul Romaniei de a castiga independenta energetica este aproape realizat, o data ce controversata idee de a se
Cea de la Cernavoda si cea noua vor functiona in paralel inca 35 de ani
Licitatia pentru amplasamentul nou, organizata de MEF in 2008Visul Romaniei de a castiga independenta energetica este aproape realizat, o data ce controversata idee de a se construi o noua centrala nucleara incepe sa prinda contur. Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat deja ca anul viitor se va organiza o licitatie pentru desemnarea unei societati care sa realizeze studiul de prefezabilitate privind amplasamentul noii centrale nuclearo-electrice. Anuntul a fost facut vineri de catre directorul pe politici energetice din cadrul MEF, Alexandru Sandulescu, cu precizarea ca, in prezent, oficialii ministerului lucreaza la elaborarea Caietului de Sarcini.
Desi a refuzat sa spuna care va fi capacitatea noii centrale sau cate reactoare va avea, este cert ca, dupa anul 2020, Romania ar putea avea doua centrale nucleare, care vor functiona in paralel cel putin 35 de ani.
Calculul este simplu. Reactorul 2 de la Cernavoda a fost pus in functiune in 1996 si va functiona cel mult pana in 2036 (durata maxima de viata a unui reactor nuclear este de 40 de ani). Reactorul 2 de-abia a fost pus in functiune anul acesta, "expirand" in 2047, reactoarele 3 si 4 urmand sa fie functionale din 2014 - 2015, pana in 2055.
Daca acum se lucreaza la Caietul de Sarcini pentru licitatia privind desemnarea societatii care va realiza studiul de prefezabillitate, cel mai probabil pana in 2010 se vor selecta investitorii care vor face parte din "compania de proiect" (daca se pastreaza aceeasi modalitate si termeni prevazuti si in cazul construiri reactoarelor 3 si 4). Daca tinem cont de afirmatiile oficialitatilor in privinta termenului pana la care se vor construi reactoarele 3 si 4, termenul estimat pana la punerea in functiune fiind de aproape 8 ani, inseamna ca pana in 2020 vom avea doua centrale nucleare care vor functiona in paralel cel putin 35 de ani. Acest lucru ar putea insemna ca, prin productia de energie a celor doua centrale, aproximativ 60% din cantitatea de energie necesara Romaniei ar avea la baza energia nucleara (Vosganian afirma la inceputul anului ca, dupa construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, 28-30 la suta din productie ar fi pe baza nucleara).Reactorul 5, imposibil de realizatLa inceputul lunii octombrie, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, trebuie sa se gandeasca asupra unui amplasament unde ar putea fi construita o noua centrala nuclearelectrica, intrucat Romania trebuie sa continue sa isi dezvolte capacitatile de productie a energiei electrice.
"Sunt studii mai vechi privind construirea unei noi centrale nucleare, studii in care au fost evaluate anumite locatii. Dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, trebuie sa continuam dezvoltarea sectorului nuclear pentru a asigura Romaniei pe termen lung resurse energetice ieftine", a explicat atunci premierul, precizand ca au fost evaluate anumite amplasamente in trecut, dar acum trebuie sa fie ales unul dintre ele, "care va fi tras la tinta".
"E clar ca va trebui sa se faca (o noua centrala nuclearelectrica-n.r. ). Daca ramanem dependenti de resurse cum sunt gazul natural si petrolul, acestea sunt resurse in curs de epuizare si acesta este motivul pentru care preturile au crescut foarte mult. Trebuie sa anticipam. Nu trebuie sa ajungem in situatie de criza pentru ca o centrala nuclearelectrica nu se poate face asa, pocnind din degete", a spus Tariceanu.
El a mai precizat ca la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda nu se mai pot da in folosinta decat reactorele 3 si 4, pentru ca reactorul 5 este imposibil de realizat "din punct de vedere tehnic".Turnu Magurele sau zona Fagaras?Studiile realizate in perioada 1983-1984, recomandau mai multe zone ca fiind propice amplasamentului centralei nucleare, in special Fagaras, Turnu Rosu, Lipova-Arad si Macin, fiecare cu patru unitati.
Recent, insa, s-au vehiculat doar doua posibile amplasamente: cel din zona Fagaras si Turnu Magurele - Nicopol. Insusi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara recent ca, in cazul in care partenerii bulgari se hotarasc, "trebuie sa incepem din nou studiul, sa-l refacem, si sa ne hotaram unde o facem". "In general, criteriul este relativ simplu, un criteriu tehnic. Este criteriul bazat pe locatia care da cel mai mare potential energetic. Şi dupa aceea, sigur ca se iau in calcul costurile de amenajare, de indiguire, care sunt foarte mari. In final, trebuie facut un mixt intre aceste costuri si chestiunea cu potentialul energetic", afirma Vosganian.Comunistii voiau sa faca 15 reactoareProgramul nuclear romanesc, elaborat de regimul comunist prevedea construirea a nu mai putin de 14 - 15 reactoare. Pentru industria energo-intensiva a anilor '70 - '80, scopul principal era o productie mare de energie electrica si importuri cat mai mici, dorindu-se inca de pe-atunci independenta energetica a Romaniei. Pentru ca s-a ales o filiera de reactoare nucleare care sa evite importurile (CANDU: uraniu natural - apa grea) a trebuit construita o fabrica de apa grea la Turnu-Severin, desi plasamentul initial era Cernavoda pentru a fi in apropierea beneficiarului. Pentru cele 15 reactoare nucleare era nevoie de cel putin 7.500 tone de apa grea necesare exclusiv incarcarii si inca 2.340 tone pentru completarile tehnologice anuale pe toata durata de viata a reactoarelor, adica 30 de ani.
Din acest motiv a fost proiectata Romag sa functioneze cu opt linii de productie (din care se folosesc in prezent doar trei).
Inainte de Revolutia din decembrie erau in constructie doar 5 reactoare nucleare dintre cele 15 preconizate in programul nuclear. Unitatea 1 era construita in proportie de 65%, Unitatea 2 - 40%, reactoarele 3, 4 si 5 aflandu-se in faze incipiente. Se pare ca, ulterior, s-a renuntat la construirea celei de-a cincea unitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.