Dezechilibrul balantei comerciale, in usoara temperare
ISD au depasit pentru prima oara in acest an nivelul din acelasi interval din 2006Deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca in primele noua luni ale acestui an si a atins un nive
Dezechilibrul balantei comerciale, in usoara temperare
ISD au depasit pentru prima oara in acest an nivelul din acelasi interval din 2006Deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca in primele noua luni ale acestui an si a atins un nivel de 11,8 miliarde euro, in urcare cu 76,5% fata de acelasi interval din 2006, dupa ce pana in august acesta avansase cu peste 87%, pe fondul dezechilibrului comercial in continua crestere, a anuntat vineri banca centrala.
Astfel, la finele trimestrului trei deficitul de cont curent ocupa o pondere de 9,99% din PIB, estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 390,8 miliarde lei (118,1 miliarde euro - la un curs mediu estimat la 3,31 lei/euro) pentru 2007. CNP estimeaza, in prognoza finala de toamna, un deficit de cont curent pentru intregul an de 15,8 miliarde euro, echivalent cu 13,4% din PIB.
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a mentionat in repetate randuri ca un deficit de cont curent de peste 10 la suta din Produsul Intern Brut este prea ridicat, iar avansul in continuare al acestuia poate duce la cresterea vulnerabilitatii economiei. "Nu ne mai putem permite largirea deficitului de cont curent, pentru ca putem deveni tot mai vulnerabili", a explicat de curand Isarescu. Acesta a mai subliniat ca deficitul de cont curent ar trebui sa intre pe o panta de corectie care sa se desfasoare pe o perioada de cativa ani, cu mare atentie la intreaga economie romaneasca atat in context european, cat si mondial.
Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 12,26 miliarde euro, mai mare cu 67% fata de ianuarie-septembrie 2006. Totusi, dezechilibrul balantei externe de plati s-a temperat usor fata de primele opt luni ale anului, cand se inregistrase o adancire a deficitului comercial cu 69% fata de intervalul similar din 2006.Investitiile straine directe au urcat la 5 miliarde euroVestea buna vine din partea investitiilor straine directe, care au depasit pentru prima oara in acest an nivelul din acelasi interval din 2006, urcand cu 2,3% in primele noua luni pana la peste 5 miliarde euro, valoare care acopera deficitul balantei de plati in proportie de 42,5%, arata datele BNR. In intervalul ianuarie-septembrie din anul trecut, investitiile straine directe insumasera 4,9 miliarde euro, insa acopereau 72,5% din deficitul de cont curent pana la acel moment.
Creditele intragrup au reprezentat jumatate din investitiile straine directe in perioada ianuarie-septembrie, iar participatiile la capital si profitul reinvestit cealalta jumatate, potrivit BNR.
In ceea ce priveste intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, acestea au insumat 5,543 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 50,6% fata de intervalul similar din 2006. In acelasi timp, iesirile au crescut de peste trei ori (cu 222,7%), de la 498 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut, pana la 1,607 miliarde euro in acelasi interval din acest an, astfel incat soldul transferurilor curente - care intra in calculul balantei externe de plati - a urcat cu 23,7% pana la un plus de 3,94 miliarde euro.Datoria externa pe termen mediu si lung a urcat cu 19% in primele noua luniTotodata, banca centrala a anuntat ca datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a inregistrat un avans cu peste 5,8 miliarde euro (18,9%) la finele celui de-al treilea trimestru pana la 33,85 miliarde euro, pe fondul cresterii datoriei sectorului privat si a depozitelor strainilor in bancile romanesti. Datoria externa negarantata public a insumat aproape 20,94 miliarde euro la 30 septembrie, mai mare cu 24,77% decat la sfarsitul anului trecut.
Datoria negarantata a sectorului privat a crescut cu 25,77% in decembrie 2006 - septembrie 2007 pana la 20,3 miliarde euro, iar depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor in Romania erau, dupa noua luni, de 2,75 ori mai mari decat la 31 decembrie 2006 si insumau 2,66 miliarde euro. Datoria negarantata public a sectorului de stat a scazut cu 5 milioane euro in primele noua luni, la 630 milioane euro.
Datoria externa publica directa a scazut in primele noua luni ale acestui an cu 0,38% (27 milioane euro) pana la 6,958 miliarde euro, iar datoria public garantata a coborat cu 446 milioane euro, pana la 3,4 miliarde euro.
Serviciul datoriei externe a insumat in primele noua luni ale acestui an 5,487 miliarde euro, din care aproape trei sferturi (71%) a revenit datoriei negarantate public a sectorului privat.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 20,5% in perioada ianuarie-septembrie 2007, comparativ cu 20,7% in anul 2006, iar gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a scazut la 6,2 luni de import la 30 septembrie, de la 6,4 luni de import la 31 decembrie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.