"Il actionez in judecata pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romaniei si pentru instigare la atitudini agresive impotriva romanilor din Ardeal. Este mai mult decat o actiune in instanta, este o incercare de a obtine printr-un verdict al justitiei delimitarea intre intre national si sovinism, intre solicitarea drepturilor legitime si manifestarile extremiste, intre actiune pasnica si instigare la agresiune. Vreau sa cred ca exista limite ale mesajul nationalist si pentru sustinerea drepturilor unei etnii, limita impusa de lege, de bunul simt si de respectul pentru tara ai carei cetateni suntem toti, indiferent de nationalitate" a declarat Dan Voiculescu, potrivit unui comunicat al PC.

Referindu-se la manifestarea electorala a UDMR de la Targu Mures, presedintele PC, Dan Voiculescu a precizat ca actiunea UDMR "are toate caracteristicile unei actiuni impotriva ordinii constitutionale, situatia reglata clar de Codul Penal in articolul 166".

"Solicitarea transformarii limbii maghiare in limba oficiala, revendicarile de autonomie teritoriala si compararea Ardealului cu regiuni recunoscute pentru intensele probleme etnice, intonarea imnului Ungariei, punerea Ardealului la traista chiar si cu conotatiile simbolice ale gestului, toate acestea sunt suficiente argumente pentru o actiune in instanta impotriva conducerii UDMR", considera Voiculescu.
           

"Nu este prima data cand Marko Bela si colegii domniei sale de la conducerea UDMR recurg la declaratii care, in orice alta tara normala ar fi fost sanctionate de lege. Daca acum cand miza este data de alegerile pentru Parlamentul European, UDMR recurge la astfel de gesturi si declaratii, ma intreb ce se va intampla in anul 2008, cand vom avea alegeri locale si generale. In campaniile urmatoare, instigarea la agresiune simbolica s-ar putea transforma in instigare la violenta fizica. Ar trebui sa ne aducem aminte ca de multe ori dramele colective au izbucnit de la declaratiile inflamatorii ale unor indivizi", a declarat presedintele PC.

Reprezentanti din aproape o mie de localitati au participat, duminica, la sala Polivalenta din Targu Mures, la inchiderea oficiala a campaniei UDMR.

 Cei circa trei mii de oameni au purtat pancarte cu numele localitatilor sau cu porti secuiesti in miniatura, organizatiile fiind citite si aplaudate in ordinea alfabetica a judetelor din care proveneau.

 In deschidere, a fost proiectat un clip intitulat "17 ani, 17 minute", care trece in revista momente importante din viata comunitatii maghiare din Transilvania, precum 22 decembrie 1989, participarea la guvernarile din 1996-2000 si cea din prezent, momentul aderarii la UE, primirea UDMR in Partidul Popular European, inaugurarea de scoli, dar si vizitele la autostrada Transilvania.

 Clipul are ca mesaj "Alegeti Europa, autonomia, bunastarea" si se incheie cu indemnul "Cine vorba mi-o-ntelege / Cu laleaua sa voteze".
 
Dupa intonarea imnului maghiarilor, au avut loc alocutiuni in care vorbitorii au pus accent pe dorinta de autonomie si cea de reprezentare a acestui deziderat la Bruxelles, iar apoi candidatii UDMR la Parlamentul European au fost invitati pe scena. Fiecare dintre acestia a primit cate o traista in care se afla o lista cu localitatile reprezentate si un program unional, cu obiective concrete precum lupta pentru drepturile minoritatilor, lupta pentru autonomie ce trebuie sustinute si la Bruxelles, precum si Apendixul lui Bolyai Janos, care a revolutionat matematica.

Apoi, pe scena a urcat presedintele Marko Bela, care le-a spus celor prezenti ca a citit multe poezii in viata lui, dar niciuna atat de frumoasa precum cea pe care a auzit-o cand au fost cititi candidatii UDMR de pe lista.

 "E poezia cea mai frumoasa a lumii pentru mine aceasta lista. E o poezie scrisa de Dumnezeu, Sfantul Stefan, domnitorul Bocskai si neamul Rakoczi", a spus Marko Bela, adaugand ca in 25 noiembrie maghiarimea din Transilvania va trebui nu numai sa voteze, ci si sa aleaga "intre unitate si sciziune, intre autonomie si deservire, intre scoli maghiare si scoli romanesti, intre inscriptii bilingve si inscriptii numai in romana, intre mentinere si scadere".

El le-a spus reprezentantilor UDMR ca dupa acest moment, in Parlamentul European vor fi strigati catalanii, reprezentantii din Tirolul de Sud, turcii din Bulgaria, irlandezii, corsicanii si toti acestia vor raspunde prezent. "Ce se va intampla cand se va striga maghiari din Transilvania?", a intrebat Marko Bela, iar sala i-a raspuns: "Prezent" si a aplaudat.

"Cu totii vom fi raspunzatori, sa nu urmeze o liniste si capete plecate", a spus acesta, adaugand ca prin "noua descalecare" de la Bruxelles trebuie sa fie redobandita patria care li s-a luat maghiarilor transilvaneni, dar pentru aceasta trebuie ca echipa UDMR de pe lista de candidati sa primeasca instrumente de lucru, adica voturi. In final, Marko Bela a aparut cu o pancarta pe care scria "Erdely" (Ardeal), aratand ca si pe aceasta trebuie sa o duca candidatii UDMR la Bruxelles.
Mediafax