Deputatul are 14.000€ in banca, dar plateste rata la un credit ipotecar cu banii primiti de la Parlament.Secretarul general al PNL, Dan Motreanu,
si sotia acestuia cistiga o caruta de bani
de la bugetul public Deputatul PNL Dan Motreanu a inregistrat joi, la Camera Deputatilor, o propunere legislativa de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor. Modificarea se refera exact la articolul incriminat de presa, cel care prevede dreptul parlamentarilor care nu au domiciliul in Bucuresti sa beneficieze de indemnizatie pentru cazare in spatii locative particulare. Motreanu se afla el insusi pe lista celor care si-au insusit abuziv banii de chirie. Mai mult decit atit, deputatul PNL a folosit, de doi ani, banii primiti de la Parlament pentru a-si plati ratele la apartamentul pe care si l-a cumparat in Bucuresti prin credit ipotecar. Conform declaratiei de avere, in 2005, Dan Motreanu a cumparat un apartament de 150 de metri patrati in Bucuresti printr-un credit ipotecar de 100.000 de euro luat de la BCR. Rata la banca pentru acest credit este platita cu banii luati de la Camera Deputatilor sub titlul de „chirie", desi el nu statea cu chirie, ci in apartamentul propriu.

Insa Dan Motreanu considera ca nu are nici o problema, deoarece apartamentul nu este al lui, ci al bancii. „Cind ai un credit ipotecar, casa ta nu este in proprietatea ta, ci in proprietatea bancii pina in momentul in care iti platesti toate ratele. Ca atare, pentru a nu plati o chirie, platesc cu banii respectivi o parte din credit", a explicat Motreanu, citat de BBC. Secretarul general al PNL pretinde ca, in cazul in care ar da banii luati abuziv inapoi la Parlament, banca i-ar lua apartamentul. „La mine este o situatie incurcata si legea este si neclara. Casa despre care este vorba in cazul meu este pe credit ipotecar pe 20 de ani, deci nu doar pe perioada mandatului, si in plus eu nu sint proprietar. Practic, la mine banii pe care i-am primit si i-am utilizat la rate au fost bani de chirie, rata fiind echivalenta chiriei. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca rata este mai mare decit suma primita de la Parlament. Daca returnez banii - nu este exclus sa se intimple si acest lucru -, atunci casa revine in totalitate bancii si voi trece la hotel, unde statul va cheltui mult mai multi bani pentru cazarea mea", a declarat pentru Cotidianul Dan Motreanu.

Liderul PNL nu ar avea motive sa fie ingrijorat ca si-ar putea pierde apartamentul deoarece, conform declaratiei de avere, are venituri mai mult decit suficiente pentru a-si achita rata la banca din banii proprii, nu din bani de la buget. Desi atit el, cit si sotia sa incaseaza venituri de la bugetul public. Dan Motreanu si-a angajat sotia, in luna februarie, la ANRGN (Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale), agentie aflata in subordinea Ministerului Economiei condus de colegul de partid al lui Motreanu, Varujan Vosganian. De asemenea, potrivit declaratiei de avere, sotia lui Motreanu face parte din doua CA-uri la companii aflate, de asemenea, in subordinea MEC - Institutul de Cercetari si Proiectari Electrotehnice si Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Mecanica Fina, de unde a incasat pina in luna iunie, cind a fost depusa declaratia, 86.698 de lei. In plus, sotii Motreanu detin si 14.000 de euro in numerar.

Daca doriti sa vedeti declaratia de avere a deputatului PNL Dan Motreanu, intrati pe www.cotidianul.ro/select