Bogdan Olteanu, in numele demnitarilor, catre ziaristi: noi furam, dar va scutim de puscarie. Bogdan Olteanu, in numele demnitarilor, catre americani: voi furati si asta ne scuteste de puscarie. Corolarul: noi furam si noi nu facem puscarie.

Bogdan Olteanu, in numele demnitarilor, catre ziaristi: noi furam, dar va scutim de puscarie. Bogdan Olteanu, in numele demnitarilor, catre americani: voi furati si asta ne scuteste de puscarie. Corolarul: noi furam si noi nu facem puscarie.

Declaratiile revolutionare ale lui Bogdan Olteanu n-au fost intelese. Ele au soarta subtragica si supercomica a evenimentelor istorice romanesti: s-au nascut ca un fel de a vorbi despicat si urmeaza o cariera stralucita de actionari la comedia nationala. Insa nesimtirea lui B. Olteanu nu are nimic pitoresc. In spatele cuvintelor se ascunde ceva grav. Lucrurile sint cu atit mai serioase cu cit Olteanu n-a anuntat nimic nou, ci a adus la cunostinta publicului generalizarea unui proces vechi. Pe scurt: desavirsirea simulacrului democratic initiat in 1989. Oligarhia a preluat in intregime statul si epoca noua poate incepe, cu acte in regula.

Modificarea Codului penal, supravegheata si aparata de Olteanu, verniseaza un nou sistem legal, iar acesta scoate la lumina si consfinteste o situatie istorica socanta: demnitarii au regim de imunitate juridica totala, statul e primul infractor in stat, iar Romania devine, exact in clipa infiltrarii ei in Uniunea Europeana, parte a unei culturi politice non si anti-occidentale. Romania isi vinde astfel sansa de modernizare viitoare, pentru a deveni un caz declarat de proximitate rusa. Impartita grotesc intre hotie dementa si demagogie patriotica, lumea politica isi dovedeste, iar si catastrofal, perversitatea si imbecilitatea. Cu o nuanta locala: in vreme ce in Rusia, oligarhia a lichidat de facto justitia, in Romania, acelasi procedeu a fost transformat, cu un gest bestial de amor propriu si nepasare, in prevedere legala. Astfel, noul Cod penal urmeaza sa fixeze drepturile imperiale la delapidare ale lumii politice si sa decada din functie organele de ancheta care retin insa functia decorativa de reclamant catre UE. In acest fel, noua istorie a Romaniei va continua sub forma unei comedii in care excesele sint tema unei negocieri vesnice si fara rezultat cu UE, iar realitatea frauduloasa merge mai departe, inmultind palatele, posesiunile mediatice si puterea politica a clasei dominante. Asta l-a nelinistit pe ambasadorul Statelor Unite si exact asta a aparat, amestecindu-se in afacerile interne ale Romaniei, Bogdan Olteanu, coboritor din dinastia politica a rebotezatului Ivan Bratianov.

Mica si paduchioasa tirada a lui Olteanu e, de fapt, un program vast care contine proiectul unei Constitutii interne si optiunea pentru o linie de politica externa. Logic, aparitia acestei declaratii fundamentale a fost urmata de clarificari fundamentale. Iliescu, Nastase, Constantinescu, Tariceanu, Funar, Voiculescu s-au aliniat magnetic pe versantul antioccidental. Sciziunea din PSD a luat proportiile unei crevase, cu grupul Geoana inaintind curajos in directia buna. In sfirsit, marele secret neenuntat al razboiului politic intern a devenit vizibil: Basescu e ultima reduta a polului prooccidental. Asediul continua. Ne vedem pe 25 noiembrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin