Presedintele Inaltei Curti, judecatorul Nicolae Popa, sustine ca Monica Macovei este vinovata de retrimiterea dosarelor de mare coruptie la DNA, in timp ce fostul ministru acuza Curtea de tergiversarea lor.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a afirmat joi ca fostul ministru al Justitiei Monica Macovei ar fi vinovata de retrimiterea dosarelor de mare coruptie la DNA, pentru ca a promovat legi neconstitutionale. Popa a declarat, cu referire la Legea raspunderii ministeriale, ca este suparat pe el si pe colegii din Consiliul Superior al Magistraturii ca „nu au intervenit pe linga Monica Macovei sa-i comunice ca, pe linga neconstitutionalitatile pe care intentiona sa le promoveze, trebuia gindit si ce efecte vor avea modificarile sugerate". Macovei a eliminat din Legea raspunderii ministeriale avizul presedintelui pentru urmarirea penala a fostilor ministri, prevedere abrogata vara aceasta de Curtea Constitutionala. Ca atare, mari dosare de coruptie, cum este cel al lui Adrian Nastase, au fost returnate DNA de Inalta Curte pentru refacerea urmaririi penale.

In replica, Monica Macovei a declarat pentru Cotidianul ca judecatorii sint vinovati pentru tergiversarea dosarelor. „Oamenii acestia trebuie sa ne explice de ce dosarele cu inculpati politicieni au stat la ICCJ un an, un an si jumatate, fara sa se fi intrat pe fondul cazurilor". Fostul ministru a criticat solutiile date de Inalta Curte, intrucit „deciziile de refacere a urmaririi penale in cazurile cu politicieni incalca principiul aplicarii imediate (si nu in urma) a regulilor de procedura penala".