Daca ar fi sa-l credem pe I.L. Caragiale, parintele nemuritorului Mitica, bucurestenii sunt printre romanii cei mai inzestrati cu simtul zeflemelei. Astfel prezentandu-se, ei ar avea toata indreptatirea sa glumeasca pe seama celui mai hazliu afis ele
Daca ar fi sa-l credem pe I.L. Caragiale, parintele nemuritorului Mitica, bucurestenii sunt printre romanii cei mai inzestrati cu simtul zeflemelei. Astfel prezentandu-se, ei ar avea toata indreptatirea sa glumeasca pe seama celui mai hazliu afis electoral din istoria postdecembrista a Romaniei: cel care-l infatiseaza pe Traian Basescu lansand indemnul Hai la curatenie! Cunoscatorii intr-ale politicii autohtone stiu ca e o lozinca gen Hai la lupta cea mare!, prin care seful de la Cotroceni cheama romanii sa spuna DA la uninominalul zis si al lui Basescu. Uninominal prin care, potrivit teoriilor varate in cap domnului presedinte de politologul Cristian Preda, clasa politica din Romania s-ar curata de elemente nedorite. Cum insa majoritatea romanilor habar n-au de constructia teoretica vulgarizatoare a mai marelui Referendumului, multi cred ca e vorba de un indemn ca pe 25 noiembrie 2007 sa iesim cu mic cu mare la curatenie. N-ar fi chiar de mirare pentru cei care, in comunism traind, au avut parte de zile ale iesitului la curatenia strazilor, a rigolelor, a parcurilor si a tufisurilor transformate in WC-uri publice de cetatenii trecuti de o nevoie imperioasa. Nu putini sunt gata sa creada ca e voba de un panou de PR al societatii Rebu, cea care se afla, in ultimul timp, intr-un deficit de imagine. Din nenorocire, bucurestenii dau cu ochii de acest afis electoral in timp ce stau ore intregi in ambuteiajele orasului condus de Adriean Videanu sau dupa ce s-au ridicat din cazatura provocata de gropile, santurile, brazdele si damburile Bucurestilor, transformati peste noapte intr-un experiment al Asfaltiadei si Borduriadei. Si, in aceste conditii, in loc sa izbucneasca in ras, izbucnesc in critici la adresa celui care-i indeamna din afis. Pentru ca:

1) Traian Basescu e cel care, ca primar general, n-a facut nimic pentru a rezolva problema circulatiei in Bucuresti, multumindu-se, ca si acum, cand e seful statului, sa dea din gura.

2) Traian Basescu e protectorul lui Adriean Videanu si al Partidului Democrat, formatiune raspunzatoare de administrarea catastrofala a Bucurestilor.

Criticile s-ar transforma insa in sudalme daca ar afla ca intreaga tara e impanzita cu aceste afise, fixate in panouri publicitare extrem de scumpe. Un simplu calcul arata ca ele au costat sume imense in euro.

La mitingul electoral al PD de la Cluj, unde presedintele a incalcat din nou Constitutia, lansandu-se in critici la adresa tuturor partidelor cu care PD concureaza la europarlamentare, dar si in alte interventii de chibit electoral din ultimul timp, Traian Basescu a denuntat ceea ce domnia sa a catalogat a fi legatura dintre politicieni si Mafia transpartinica. Fireste, domnia sa a avut grija sa precizeze ca PD si PLD, partidele pentru care face campanie, nu fac parte din aceasta Mafie, avansand imaginea unei clase politice romanesti care trebuie sa se reformeze in intregul ei, dar cu exceptia PD si PLD. Ceva in genul caragialianului: Sa se revizuiasca, primesc, dar sa se schimbe nu. Altfel zis, toate partidele sa se reformeze, dar PD si PLD, nu, pentru ca aceste partide au fost binecuvantate de Traian Basescu drept reformate deja, inca de pe vremea lui Tata Noe.

Una dintre caile prin care Mafia controleaza politicienii o constituie finantarea campaniilor electorale. De aceea, o cerinta de prim ordin a oricarei companii e sa fie transparenta in privinta surselor de finantare. Dupa Referendumul din mai, cel de acum infatiseaza o noua cheltuire de bani pentru campania lui Traian Basescu. Nu sunt numai panourile cu stupidul Hai la curatenie! Sunt si deplasarile prin toata tara ale presedintelui, autocarele care aduc la mitingurile electorale dintr-un oras oameni din toata Romania, multi platiti pentru asta, inchirierile de sali, materialele de publicitate electorala. De unde a obtinut Traian Basescu sumele imense pentru aceasta campanie electorala pe care si-a provocat-o singur, pentru ca exista deja o Lege a votului uninominal, trecuta prin Parlament? Sunt bani din bugetul presedintiei? Greu de crezut. Sunt bani pusi la bataie de PD si PLD? Daca da, i-a intrebat Arhanghelul de la Cotroceni pe liderii PD si PLD de unde ii au? Sunt intrebari la care domnul presedinte trebuie sa raspunda romanilor. Referendumul convocat de domnia sa, pe cat de inutil, pe atat de costisitor. Sa zicem insa ca dupa doi ani si ceva de mandat romanii ii pot da in dar, din buzunarul lor tot mai gaurit, peste 28 de milioane de euro ca sa se joce de-a Referendumul. Ar fi insa extrem de grav daca la pretul Referendumului s-ar adauga si pretul unui presedinte dependent de cercurile mafiote care-i platesc campania electorala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.