Sidr, care a devastat coasta Bangladeshului joi seara, este cel mai puternic ciclon ce a lovit tara din 1991 incoace.

Numarul oficial al celor omoriti de ciclon in Bangladesh ajunsese la 2.200 duminica seara, iar dezastrul a fost declarat „calamitate nationala". Mohammad Abdur Rob, presedintele Semilunii Rosii din Bangladesh, a declarat ca bilantul final al victimelor ar putea ajunge la 10.000 de morti. „Pe baza experientelor noastre anterioare si a rapoartelor de la fata locului, as spune ca numarul mortilor ar putea ajunge pina la 10.000", a declarat Abdur Rob. Multe persoane erau date disparute in continuare ieri-seara.

Ciclonul Sidr este cel mai puternic ciclon ce a lovit Bangladeshul din 1991 incoace, cind un fenomen asemanator s-a soldat cu moartea a 143.000 de persoane. Sistemul de avertizare rapida pus la punct de guvern in ultima vreme a salvat, de data aceasta, multe vieti, noteaza agentiile de stiri.

Ziarele locale au publicat pe prima pagina fotografii cu siruri intregi de cadavre aliniate pe pamint. Sute de sate de pe coasta marii au fost devastate. Vintul a ajuns la 240 km/h si a provocat valuri de o inaltime de citiva metri. Casele din lemn, cu o structura fragila, in care locuiesc majoritatea satenilor, au fost luate pe sus, povestesc supravietuitorii. Multi au fost ucisi loviti fiind de obiectele luate pe sus de vint, iar altii au fost luati de ape.

„N-am vazut niciodata o scena atit de ingrozitoare. A fost ca iadul pe pamint", declara Manik Roy, om de afaceri din Jhalokati, pentru BBC. „Am vazut zeci de acoperisuri de tabla zburind, dar si case intregi", a continuat Roy.

Nave si elicoptere militare incercau sa ajunga la miile de sinistrati care asteptau ajutoare, in zone din Golful Bengalului cu care comunicatiile terestre fusesera intrerupte de efectele furtunii. In multe locuri insa, elicopterele nu au unde sa aterizeze, iar proviziile trebuie lasate din aer. Pentru eliberarea drumurilor de copacii cazuti sint folositi elefantii. Statele Unite ale Americii au trimis doua nave militare pentru a ajuta la operatiunile de salvare si vor furniza adaposturi si truse de prim ajutor pentru sinistrati. Uniunea Europeana a promis la rindul sau ajutoare in valoare de citeva milioane de euro.