Locuintele se vor putea vinde fara certificat energetic daca persoana care cumpara nu solicita acest act. Certificatul energetic va fi introdus in Romania din anul 2010, insa obtinerea acestuia nu va mai fi obligatorie, asa cum se spunea in urma cu citeva luni. Tranzactiile imobiliare se vor putea incheia si dupa 2010 fara acest act. „Am primit o aminare de la Uniunea Europeana prin care ni se permite sa introducem certificatul energetic din anul 2010. In cazul in care blocul nu este introdus in programul de reabilitare termica, costurile vor fi suportate integral de proprietar", spune Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Certificatul energetic arata starea cladirii, ce pierderi de caldura sint si care sint punctele vulnerabile in ceea ce priveste izolarea termica.

Vor exista si cazuri in care cel care vinde o locuinta va trebui sa aiba certificatul energetic. Astfel, oficiali din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei afirma ca, daca cel care cumpara sau inchiriaza o locuinta solicita acest act, atunci proprietarul este obligat sa-l obtina, iar notarul nu va incheia tranzactia fara certificatul energetic. Principalele probleme ar putea aparea din cauza costurilor pe care le presupune acest certificat, precum si din timpul pe care-l necesita aceasta operatiune, mai ales ca numarul auditorilor este destul de mic. Astfel, conform oficialilor MDLPL, in Romania sint in prezent 390 de auditori, urmind ca in scurt timp numarul acestora sa ajunga la 450. In ceea ce priveste cheltuielile pentru certificatul energetic, pretul este de 0,4-0,5 euro/mp.

Oficialii sint optimisti in ceea ce priveste dorinta romanilor de a avea un astfel de document pentru locuinta proprie. „Cred ca va fi interesul proprietarilor sa aiba un astfel de certificat, deoarece va creste valoarea cladirii", apreciaza Laszlo Borbely. Si agentii imobiliari spun ca un astfel de act va creste valoarea de piata a unei locuinte. „Certificatul energetic va conta deoarece arata starea cladirii si, pe de alta parte, cumparatorul va vedea ca va plati mai putin pentru incalzire. Cu alte cuvinte, un apartament cu certificat energetic se va vinde mai repede decit unul care nu are acest act", apreciaza Liviu Ureche, certified international properties specialist. Reprezentantii asociatiilor de proprietari apreciaza ca ar fi util ca acest act sa fie obligatoriu, deoarece in acest mod s-ar imbunatati conditiile de locuit in blocurile din Romania. „Ar fi bine ca acest act sa fie obligatoriu intr-un proces de vinzare –cumparare. De asemenea, ar trebui sa se acorde niste facilitati pentru sumele investite in reabilitare termica", spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari „Habitat".

O sansa pentru cei care vor sa obtina cu cheltuieli minime certificatul energetic o constituie programul de reabilitare termica derulat de autoritati. „Exista Programul National de Reabilitare Termica si Programul National de Consolidare Antiseismica, acestea insa nu sint fructificate suficient de catre autoritatile locale si de catre cetateni, dar care ar trebui sa aiba alocate mai multe fonduri la nivel national. Ar trebui ca si proprietarii sa constientizeze importanta realizarii acestor operatiuni. Romania are cel mai avantajos sistem de subventionare. Cetatenii platesc doar o treime din costuri, auditul si proiectarea fiind gratuite. Sumele implicate in reabilitare insa nu sint suficiente", mai spune Mihai Mereuta.

Vezi mai multe despre reabilitarea termica, pe www.cotidianul.ro/select