Care este diferenta dintre candidatura lui Iliescu pe listele PSD in 2004 si omniprezenta lui Basescu in campania PD in 2007? Nu este absolut nici o diferenta. Fariseismul este fariseism chit ca e rosu - socialist sau portocaliu - popular. In 2004, Traian Basescu, pe atunci copresedinte al Aliantei PNL-PD, se dadea de ceasul mortii ca Ion Iliescu „s-a implicat in criza de la PSD, sfidind Constitutia". „Ion Iliescu nu a avut nici o ezitare sa se amestece in criza PSD, precizind ca are o afectiune fata de acest partid. Credem ca Ion Iliescu a depasit cu mult limitele Constitutiei, exprimindu-si atasamentul fata de partidul pe care l-a creat. (…) In campania de la alegerile locale nu a tinut seama ca Legea fundamentala ii impunea neutralitate si echidistanta politica, a umblat prin Bucuresti cu nonsalanta cu candidatii PSD Vanghelie, Geoana si Duvaz (…) Inovatia PSD de a-l plasa pe Iliescu drept independent pe listele electorale e o incalcare a Constitutiei. Presedintele Iliescu a incetat sa mai fie un presedinte echidistant". Asta spunea Traian Basescu, pe 12 iulie 2004. Dar, nu-i asa, de atunci au trecut trei ani si mai bine, oamenii se mai schimba, mai uita, trec din Opozitie la Putere si fac exact ce faceau si cei pe care ii infierau.

Ce face Basescu acum, dupa trei ani de la indignarea provocata de implicarea lui Iliescu in campania electorala a PSD? Imaculatul, justitiarul, Mesia reintrupat, salvatorul natiunii, luptatorul cu balaurii politici, corupti si expirati, cel care doarme cu Constitutia sub perna, reformatorul, echidistantul Basescu este regizor si actor principal in campania electorala a PD ( si, part-time, in cea a PLD). Presedintele impartial umbla cu democratii de git, la lansarea candidatilor, la mitinguri, in circiumi (locul sau preferat de facut politica), dar si in sediul PD din Modrogan, unde, macar de dragul pastrarii aparentelor, ar trebui sa nu mai calce pina la sfirsitul mandatului. Insa evident ca lui Basescu nu-i pasa citusi de putin de pastrarea aparentelor, caci oricum cei care s-ar apuca sa-i reproseze ceva ar fi decretati automat unelte ale oligarhilor, ziaristi care nu construiesc nimic pentru societate sau politicieni buni de spinzurat in piata publica.

P.S. Daca Ion Iliescu s-ar fi dus noaptea la sediul PSD la intilniri cu liderii partidului pentru a pune la cale strategii de campanie, „societatea civila" si o buna parte a presei ar fi organizat mitinguri de protest in fata Palatului Cotroceni si ar fi reclamat dictatura la UE si la ONU. Acum nu reclama nimeni nimic.