Ministrul Melescanu a fost trei zile la Londra. Spera, printre altele, sa convinga Guvernul britanic sa intervina in favoarea Romaniei pe langa BAE Systems. Compania britanica, cel mai acuzat de coruptie producator de armament din lume, nu vrea sa-s
Ministrul Melescanu a fost trei zile la Londra. Spera, printre altele, sa convinga Guvernul britanic sa intervina in favoarea Romaniei pe langa BAE Systems. Compania britanica, cel mai acuzat de coruptie producator de armament din lume, nu vrea sa-si achite obligatiile care ii revin prin contractul de achizitie al celor doua fregate romanesti. Englezii refuza sa indeplineasca acordul de offset, desi este parte a contractului

Baroana Ann Taylor de Bolton, ministru de stat britanic pentru echipamente si sprijin logistic din cadrul Ministerului britanic al Apararii, l-a primit vineri pe Melescanu. Ea a fost de acord ca exista o problema cu indeplinirea acordului de offset, dar a refuzat sa se implice in problema. Asta chiar daca negocierile pentru fregate s-au purtat la nivel de guverne. Baroana s-a multumit sa recomande ca „ambele parti sa-si intensifice eforturile“

Romania a platit 116 milioane de lire sterline pe cele doua fregate, luate de BAE Systems de la fier vechi. Compania trebuia, conform contractului, sa investeasca acesti bani in Romania, sa cumpere produse si servicii romanesti, in special din domeniul militar. In t imp ce autoritatile romane privesc calme cum britanicii le dau cu tifla, fabricile romanesti de armament isi inchid portile una dupa alta, lasand pe drumuri mii de oameni

Fabricile de armament din Cugir au ramas aproape fara nici un muncitor, silite sa-i disponibilizeze pentru ca nu au avut cateva milioane de dolari pentru modernizari. BAE Systems trebuia sa investeasca in industria de aparare autohtona 60% din cele 116 milioane de lire primite de la Guvernul Romåniei pentru fregate, restul banilor urmånd sa intre in alte investitii. In ciuda multelor critici privind modul in care BAE respecta contractul, in special din presa, MApN nu face mai nimic. Ministrul Melescanu a incercat sa implice in problema guvernul britanic, dar a fost „tratat cu refuz“.

Pana in momentul de fata, oficialii romani s-au multumit sa vorbeasca rar despre faptul ca BAE Systems foloseste tot felul de scuze imaginare ca sa nu isi indeplineasca obligatiile contractuale. Ministrul Melescanu a discutat acest aspect cu baroana Ann Taylor de Bolton, ministrul de stat britanic pentru echipamente si sprijin logistic din cadrul Ministerului britanic al Apararii, in 15 noiembrie a.c., Melescanu aflåndu-se la Londra, in perioada 14-16 noiembrie, pentru o vizita oficiala la invitatia secretarului de stat britanic pentru aparare, Des Browne. „In ceea ce priveste indeplinirea, de catre compania BAE Systems, a programului de offset prevazut prin Acordul de achizitie a fregatelor, s-a recunoscut faptul ca realizarile pe aceasta linie sunt mult ramase in urma, iar atat ministrul Teodor Melescanu, cat si baroana Ann Taylor de Bolton au sustinut ideea ca ambele parti trebuie sa-si intensifice eforturile si sa valorifice oportunitatile de colaborare identificate pana in prezent“, spune un comunicat al Ministerului Apararii, legat de intalnire. Traducand din limbajul diplomatic, Melescanu s-a plans ca BAE Systems nu-si face treaba si a cerut Guvernului britanic sa intervina, ca fost intermediar al tranzactiei. Raspunsul baroanei a fost insa clar: descurcati-va singuri.

Un contract cu miza politica
Anchetata in toata lumea pentru un foarte lung sir de acuzatii de coruptie, BAE Systems a aparut in Romania in 2001 cu o oferta de contract offset in avans.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.