Dupa opinia unor specialisti neopaganismul european are la baza doua dezvoltari istorice: prima, traditiile pagane din istoria Europei (umaniste, filozofice si literare, incepand cu simpatia de care se bucura printre intelectuali istoria Romei si Gr
Dupa opinia unor specialisti neopaganismul european are la baza doua dezvoltari istorice: prima, traditiile pagane din istoria Europei (umaniste, filozofice si literare, incepand cu simpatia de care se bucura printre intelectuali istoria Romei si Greciei antice) si a doua, criza actuala a culturii europene, in care ideologiile ateiste, secularismul, comunismul au generat dezorientarea si disperarea. Toate acestea au facut ca populatii intregi sa se intoarca din nou la paganism pentru a gasi un sens nou vietii si culturii.

In acest context, crestinismul este acuzat de neopaganism ca s-ar fi transformat intr-o credinta rationala, stearpa, care ar dispretui viata si ar duce la represiunea instinctelor naturale ale fiintei umane, spoliind omenirea de bucuria vietii. Idee total falsa, de vreme ce Ortodoxia respinge, spre exemplu, mortificarea violenta a trupului, prin mijloace exterioare, explicand ca prin puterea interioara a Duhului Sfant se spiritualizeaza si transfigureaza intreaga fiinta a omului. Adica, atat trupul, cat si sufletul.
Intr-un mod mai plastic, se poate spune ca asistam la un proces invers decat cel desfasurat pe vremea lui Const antin cel Mare, care a increstinat legile pagane. Astazi, se paganizeaza legile crestine!

Pagånismul, religie oficiala. Revin druizii si samanii
Intr-un articol exceptional, publicat in cotidianul Lumina, pr. prof. univ. dr. Nicolae Achimescu trateaza acest fenomen, descoperind cititorilor fata neopagana a Europei. Aflam din acest articol ca in multe tari de pe continentul nostru librariile sunt pline de carti consacrate vechilor religii, ca multi universitari se declara pagani sau neopagani. In Islanda, paganismul este religie oficiala din 1973. In spatiul spiritual european revin druizii, samanii si flaminii de odinioara. La Vilnius, in Estonia, a fost organizat primul congres pagan mondial la solstitiul de vara din 1998. Sarbatoarea Halloween, voodoo, vrajitoria, satanismul, miscarile gnostice, rozicrucienii, antroposofii, Graalul, Noua Acropola, Atlantis, Metanoia, unele miscari pentru protejarea naturii sunt alte forme ale acestei noi realitati contemporane.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.