Posturile de televiziune l-au surprins pe Traian Basescu stand popandau in prezidiul unei reuniuni electorale jalnice, mesterita de PLD la Iasi. Domnia sa nu s-a multumit cu o prezenta de papusa la mitingul respectiv. Prin nimic deosebit de tutarii p
Posturile de televiziune l-au surprins pe Traian Basescu stand popandau in prezidiul unei reuniuni electorale jalnice, mesterita de PLD la Iasi. Domnia sa nu s-a multumit cu o prezenta de papusa la mitingul respectiv. Prin nimic deosebit de tutarii partidului, seful s-a mutat la tribuna pentru a tine un discurs. Un discurs adormitor, deoarece asertiuni precum reforma clasei politice, banditismul celor din Guvern si neinfricarea sa de Jeanne da€™Arc cu par le stim deja pe de rost. Semn ca Traian Basescu fie imbatraneste, fie se repeta. Intaia oara dupa decembrie 1989, seful statului se implica total de partea unei formatiuni politice in campania electorala. Ar fi fost de asteptat ca momentul de la Iasi sa nasca o controversa in presa si in politica, in ce priveste ipostaza lui Traian Basescu de chibit electoral. Din cate se vede, toata lumea a considerat aceasta grava siluire a Constitutiei ca pe un fapt normal. De unde tragem concluzia ca strategia faptului implinit, aleasa de Traian Basescu pentru politica sa autoritarista, e deosebit de eficienta intr-o tara care dispretuieste mai mult decat orice legea. E tara in care oricare aventurier cu tupeu poate face ce vrea, in dispretul Constitutiei, al Legii, al Bunului-simt si al lui Dumnezeu, raspunzand prompt: Ei si?


Din acest punct de vedere, urmarind cei doi ani si ceva de mandat prezidential, vom constata ca Traian Basescu a reusit sa-si asume prerogative refuzate de litera Constitutiei aplicand politica faptului implinit. Ceva asemanator ciorditorului de portofele. Intinde mana sa ti-l sterpeleasca. Daca esti barbat in toata firea, il iei de guler si-l dai cu capul de pereti. Daca esti muiere, il lasi sa fuga cu el, multumind lui Dumnezeu ca nu te-a violat. Astfel s-a ajuns la ciudatenia ca lucruri care, daca le-ar fi facut Ion Iliescu sau Emil Constantinescu, ar fi starnit uriase scandaluri, sunt considerate azi de toata lumea ca firesti. Tupeul e insa doar unul dintre instrumentele prin care Traian Basescu a ajuns sa incalce Legea fundamentala pe fata fara a starni nici macar un chitait de protest. Un alt instrument il constituie sinceritatea de Frizer de mahala.


La harjoana quasi erotica de pe B1, Traian Basescu n-a sovait chiar sa justifice implicarea sa in campania electorala alaturi de PLD si PD. Sub privirile de indragostit ale lui Radu Moraru, cantaretul neconditionat al izmenelor lui Irinel Columbeanu, domnul presedinte a declarat: "Nu fac nici un secret din a va spune ca la fel de bine am inteles ca lansarea referendumului simultan cu alegeri europarlamentare e de natura sa se constituie intr-un sprijin de partidele care ma sustin, fie ca vorbim de PD, fie ca vorbim de PLD. Pentru ca eu nu sunt un Presedinte in situatia sa priveasca detasat toate partidele pentru simplul motiv ca in Parlament s-a realizat o puternica coalitie antiprezidentiala". Asadar, Traian Basescu nu numai ca incalca Legea fundamentala, actionand ca un chibit electoral pentru doua formatiuni de pe scena noastra politica, dar, mai mult, o si recunoaste. Cele doua formatiuni au fost singurele care l-au aparat la Referendum si singurele care-l aparau in razboiul sau cu intreaga clasa politica. Si, daca e asa, cum sa nu le tina partea domnia sa?! Romanii sunt un popor de telenovela. Un popor lesne de induiosat si, prin asta, de tras pe sfoara. Daca un ins prins la cotetul cu gaini incepe sa se smiorcaie si sa spuna ca n-a avut incotro, s-a apucat de furat, deoarece ii mor copilasii de foame, chiar daca el a incalcat legea, gospodina, grasa si sentimentala, il iarta. Pe aceasta trasatura a romanilor a mizat Traian Basescu, declarand, cu o sinceritate teatrala ca, om fiind si el, n-are cum sa fie echidistant ca presedinte, desi Constitutia i-o reclama imperios. Un alt popor nici n-ar fi vrut sa auda o asemenea explicatie de lautar. Pentru acest popor, incalcarea Constitutiei nu poate avea nici o justificare. Romanilor, care judeca politica la nivel inalt in planul vietii lor de la bloc, nu le-ar trece prin cap ca seful statului nu poate invoca nimic in incalcarea legii si a Constitutiei. Ei il iarta pe Traian Basescu, pentru ca, renuntand la echidistanta impusa la Constitutie, s-a transformat in agent electoral al PD si PLD. Nu sunt ei, oare, cei care au fost atat de impresionati de smiorcaitul lui Traian Basescu pe umarul bolnavului inchipuit Stolo incat l-au votat presedinte?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.