Emigrantii care lucreaza pe teritoriul Uniunii Europene au trimis, in anul 2006, in tarile de provenienta, 26 miliarde de euro, cu 13% mai mult decat in anul precedent, cea mai importanta sursa a trimiterilor de numerar fiind Spania, potrivit biroulu
Emigrantii care lucreaza pe teritoriul Uniunii Europene au trimis, in anul 2006, in tarile de provenienta, 26 miliarde de euro, cu 13% mai mult decat in anul precedent, cea mai importanta sursa a trimiterilor de numerar fiind Spania, potrivit biroului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat.

La calcularea acestei sume, Eurostat a inclus atat fluxurile de numerar catre statele membre ale comunitatii europene, cat si trimiterile catre alte tari, extra-comunitare.

De asemenea, sondajul a fost realizat la nivelul UE27, incluzand si Romania si Bulgaria, care au aderat la blocul comunitar la 1 ianuarie 2007.

Sondajul Eurostat arata ca sumele trimise catre statele comunitare au cumulat 6,8 miliarde de euro (fata de 6,1 miliarde de euro in 2005), reprezentand astfel numai o treime din total, in timp ce diferenta de bani, de 19,2 miliarde de euro (17 miliarde de euro in 2005), a fost expediata catre tarile care nu fac parte din blocul european, proportie similara celei inregistrate in anul precedent.

Spania, Marea Britanie, Italia, Germania si Franta sunt sursele celor mai mari trimiteri de numerar la nivelul UE, acoperind peste 85% din total.

Astfel, muncitorii straini din Spania au trimis acasa, in 2006, 6,8 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde de euro catre tarile Uniunii, iar diferenta catre statele extra-comunitare. In cazul Marii Britanii, fondurile totale trimise de muncitorii straini, in tarile de provenienta, s-au ridicat la 5,9 miliarde de euro, in timp ce, pentru Italia si Germania, aceasta suma s-a plasat la 4,4 miliarde de euro si, respectiv, 2,9 miliarde de euro.

Fondurile trimise in afara blocului european de catre emigrantii din UE, de 19 miliarde de euro, au fost, in 2006, de peste doua ori mai mari decat sumele atrase de statele comunitare in urma activitatilor derulate de cetateni europeni in tari terte, de noua miliarde de euro.

La compilarea acestor informatii, Eurostat a luat in considerare numai fluxurile oficiale de numerar, astfel ca sumele mentionate s-ar putea plasa, in realitate, la un nivel mult mai ridicat, luand in considerare si banii expediati prin canale de transmisie informale sau ilegale.

Potrivit unui studiu complementar, finantat de catre Directoratul General al Comisiei Europene pentru Afaceri Economice si Financiare, care include atat sumele trimise legal, cat si cele expediate prin mijloace neoficiale, utilizand datele din anul 2004, principalele coridoare de trimiteri de numerar identificate au fost Germania-Turcia, Franta-Maroc, Franta-Portugalia, Spania-Maroc, Spania-Columbia, Germania-Polonia sau Germania-Serbia Muntenegru.

In afara teritoriului UE, principalele destinatii ale fluxurilor de numerar au fost statele europene din afara blocului comunitar, Africa de Nord, regiunea de sud a Africii, si America Latina.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.