Evolutia negativa a marilor burse mondiale, care a condus la cresterea aversiunii fata de risc a celor care au realizat plasamente pe pietele emergente, dar si pierderea de catre euro a peste doi centi americani, precum si explozia inflatiei interne,
Evolutia negativa a marilor burse mondiale, care a condus la cresterea aversiunii fata de risc a celor care au realizat plasamente pe pietele emergente, dar si pierderea de catre euro a peste doi centi americani, precum si explozia inflatiei interne, care s-a apropiat de 7% la nivel anualizat, au reprezentat tot atatea motive pentru deprecierea leului. Inflatia anuala a urcat dupa zece luni la 6,84%, in octombrie ea fiind de 0,97%, in principal din cauza scumpirilor la alimente, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cursul mediu al euro a urcat, asa cum era de asteptat, 3,4414 lei, fata de 3,4112 lei, la finele saptamanii trecute, ceea ce reprezinta o depreciere a leului comparativ cu ultima sedinta de tranzactionare din octombrie, de aproape 3,2%. Euro a deschis sedinta direct in crestere la 3,42 - 3,4280 lei fata de inchiderea de vineri a pietei autohtone, care a fost de 3,4150 - 3,42 lei. Demn de remarcat este si situatia diferentei dintre cotatii, care de la "clasicul" jumatate de ban s-au destins pana aproape de un ban, semn al unor tensiuni ridicate si al cresterii volumelor de tranzactionare. Maximul atins de euro a fost de 3,45 - 3,4560 lei, cel mai ridicat nivel de tranzactionare fiind cel de 3,45 lei. In jurul orelor 16:00 cotatiile din piata erau de 3,4410 - 3,4460 lei. Pe piata monetara nivelul dobanzilor overnight si one week s-a mentinut in culoarul 7 - 8%, in timp ce BNR a atras 3,446 miliarde lei in depozite cu scadenta la doua saptamani la o dobanda de 7,50%. Nu doar leul a avut de suferit, si celelalte monede din regiune avand o evolutie asemanatoare. In aceasta situatie de criza un semn pozitiv a venit din partea Comisiei Nationale de prognoza, care considera ca cursul mediu al euro nu va depasi anul viitor nivelul de 3,3 lei. Caderea burselor la nivel mondial a avut drept efect lichidarea pozitiilor de catre speculatorii "carry trade" pe francul elvetian si yenul japonez. In aceste conditii "vitrege" euro a coborat de la o paritate de 165,99 yeni, la finele saptamanii trecute, la 158,87 - 162,39 yeni. Aceeasi aversiune fata de risc, dar si marcarile de profit, dupa recentele recorduri ale monedei unice, au coborat paritatea euro/dolar pana la 1,4537 fata de 1,4751 dolari vinerea trecuta. Pe London Bullion Exchange, uncia de aur a coborat la fixingul de dimineata la 817 dolari fata de 831,50 dolari vineri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.