Spanacul poate prelungi rata de supravietuire in cazul persoanelor care au suferit un infarct, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences si preluat de dailymail.c
Spanacul poate prelungi rata de supravietuire in cazul persoanelor care au suferit un infarct, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences si preluat de dailymail.co.uk.

Studii anterioare au scos la iveala faptul ca spanacul poate reduce riscul de a suferi un infarct.

Noul studiu demonstreaza ca leguma verde poate, in plus, sa prelungeasca cu 33% rata de supravietuire in cazul victimelor accidentelor cardiovasculare.

Testele realizate de cercetatorii de la Universitatea din Texas au mai scos la iveala faptul ca nitritul, o substanta care se gaseste din belsug in spanac si salata verde, poate accelera procesul de recuperare fizica dupa un infarct.

Biochimistul Nathan Bryan, coordonator al acestui studiu, recomanda un consum de spanac zilnic de 150 - 270 de grame, de trei ori mai mult decat se consuma in mod obisnuit, potrivit evaluarilor curente.

Maladiile cardiovasculare sunt responsabile de 40% din numarul de decese inregistrate in Marea Britanie (peste 75.000 pe an).

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au baut apa cu nitrit timp de o saptamana inainte de un infarct au avut, in medie, cu 33% mai multe sanse de supravietuire. Leziunile cardiace in cazul acestora au fost mai putin grave, potrivit cercetatorilor, care spun ca nitritul se transforma in organism in oxid nitric atunci cand nivelul de oxigen scade, in timpul unui infarct. Oxidul nitric dilateaza arterele blocate, marind cantitatea de oxigen care ajunge la inima.

Bryan este de parere ca si nitritul care se gaseste in cantitati mici in alimente precum sunca poate accelera procesul de recuperare fizica dupa infarct. Profesorul spune ca oamenii nu ar trebui sa se ghideze dupa rezultatele studiilor din anii '60, care asociau aceasta substanta chimica cu cancerul: "Multe studii asupra nitritilor si nitratilor si asupra asocierii acestora cu cancerul se bazeaza pe date incomplete".

"Daca nitritii si nitratii ar fi periculosi pentru noi, atunci nu am fi sfatuiti sa consumam legume cu frunze verzi sau sa ne inghitim saliva, care este bogata in nitrati", a mai spus profesorul.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.