Contribuabilii de buna-credinta sunt descurajati sa isi declare veniturile la Administratia Financiara. Multi s-ar putea sa fie pusi pe drumuri sau sa nu li se accepte contractele pe care vor sa le declare. Din cauza lipsei de procedura, bulibaseala
Contribuabilii de buna-credinta sunt descurajati sa isi declare veniturile la Administratia Financiara. Multi s-ar putea sa fie pusi pe drumuri sau sa nu li se accepte contractele pe care vor sa le declare. Din cauza lipsei de procedura, bulibaseala de la Finante se rasfrange direct asupra romanilor. Pe langa faptul ca fiecare Administratie Financiara are "propriile reguli" dupa care joaca, nu exista proceduri standard, bine stabilite, in ceea ce priveste modul cum ar trebui redactate contractele de la angajatori. Sa luam un exemplu concret: contractele de cesiune drept de autor.
Daca o persoana fizica realizeaza venituri din drepturi de autor este obligata prin lege sa declare acest lucru la administratia de sector. Cu toate acestea, contractul de cesiune pe care vrea sa il declare poate fi respins pe simplul motiv ca nu contine propozitia: "Platitorul venitului are obligatia retinerii la sursa a unui impozit anticipat in procent de 10% din venitul brut". Intr-adevar, este de obligatia cesionarului sa retina lunar un impozit, dar acest lucru poate fi redactat pur si simplu printr-un articol general de tipul: "Cesionarul se obliga sa respecte prevederile H.G. nr. 44 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal". Aceasta propozitie scurta si concreta implica automat si fraza privind obligatia retinerii impozitului de 10%. Pentru a ne lamuri cum stau lucrurile in ceea priveste redactarea contractelor, am luat legatura cu departamentul de presa al ANAF. Raspunsul lor: cei de la asistenta contribuabili persoane fizice va pot ajuta.
Cei de la asistenta contribuabili ne-au spus ca sunt la randul lor surprinsi de atitudinea unor functionari si ca nu inteleg cum acestia se pot amesteca in modul cum sunt redactate contractele. "Intr-adevar nu exista modele standard distribuite la Administratiile Financiare, despre cum ar trebui sa fie redactate contractele de cesiune drepturi de autor. Acest lucru este lasat la latitudinea angajatorului sau a cesionarului in cazul nostru. Angajatorul trebuie sa se uite in Codul Civil si sa redacteze contractele intr-o forma cat mai adecvata. Cu toate acestea, nu vad un motiv plauzibil sa pui pe drumuri un contribuabil din cauza aceasta".Romanii cinstiti trebuie sa se lupte in continuare cu morile de vantConform art. 46 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Conform art. 81 din aceeasi lege, precum si ale punctului 161 din Normele Metodologice date in aplicarea acestuia, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii care incep o activitate independenta au obligatia declararii veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere, pe fiecare sursa si categorie de venit. Declararea veniturilor si a cheltuielilor estimate se face prin depunerea declaratiilor privind venitul estimat, pe fiecare sursa si categorie de venit, la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorul venitului are obligatia retinerii la sursa a unui impozit anticipat in procent de 10% din venitul brut. Totodata, conform art. 72 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente trebuie sa depuna la organul fiscal competent o declaratie de inregistrare fiscala (formularul 070). Ca urmare, persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia sa se inregistreze fiscal, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii sau de la data obtinerii primului venit, se arata pe site-ul ANAF.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.