Ministerul Culturii si Cultelor va folosi cea mai mare parte a bugetului proiectat pe 2008, circa 751 mil. de lei, pentru proiecte in domeniul monumentelor istorice, artelor spectacolului si cultelor, dar si pentru reabilitarea Salii Palatului, Bibli
Ministerul Culturii si Cultelor va folosi cea mai mare parte a bugetului proiectat pe 2008, circa 751 mil. de lei, pentru proiecte in domeniul monumentelor istorice, artelor spectacolului si cultelor, dar si pentru reabilitarea Salii Palatului, Bibliotecii Nationale sau a Teatrului National.
Bugetul MCC pe anul 2008 va fi de aproximativ 751 de mil. de lei, cu 14-15% mai mult decat in 2007, a anuntat recent ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, preluat de Mediafax.
MCC va da 72,8 mil. de lei pentru Sala Palatului, Biblioteca si Teatrul National. Potrivit proiectului de buget al MCC pe anul 2008, postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, circa 497 de mil. de lei vor fi folosite pentru initierea si sustinerea a 48 de proiecte din 17 domenii culturale: patrimoniul cultural mobil si imobil, artele spectacolului, minoritati, lectura publica, biblioteci, carte etc.
Cele mai mari sume de bani se vor indrepta spre reabilitarea unor institutii de cultura. Astfel, Sala Palatului va primi, de la bugetul de stat, 27,6 mil. lei. In acelasi timp, sediul nou al Bibliotecii Nationale a Romaniei va primi anul viitor 34,8 mil. lei, de la bugetul de stat si credite externe, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va beneficia de 2,4 mil. lei, in timp ce Teatrul de Opereta Ioan Dacian va obtine 5 mil. lei.
Teatrul National din Bucuresti ar putea primi de la MCC 10,4 mil. lei. Sume foarte mari din bugetul MCC vor merge anul viitor pentru sprijinirea cultelor. Astfel, pentru sustinerea Bisericii Ortodoxe Romane din strainatate, ministerul va da 3,27 mil. lei, pentru salarizarea personalului clerical din tara. Totodata, 1,2 mil. lei sunt prevazute pentru Ansamblul Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet, in timp ce 530.000 de lei, pentru finantarea Ansamblului Memorialul Revolutiei - Decembrie 1989 din Timisoara.
Acest proiect de lege privind bugetul general consolidat pentru 2008 este in prezent in atentia Comisiilor din Senat si Camera Deputatilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.