Politia italiana a obtinut, in urma interceptarii convorbirilor unor suspecti de terorism, indicii privind existenta unor tabere de antrenament al-Qaida in Romania, de unde teroristii pot ajunge usor in Europa de Vest, relateaza cotidianul Il Secolo
Politia italiana a obtinut, in urma interceptarii convorbirilor unor suspecti de terorism, indicii privind existenta unor tabere de antrenament al-Qaida in Romania, de unde teroristii pot ajunge usor in Europa de Vest, relateaza cotidianul Il Secolo XIX, in pagina electronica.

In cursul unei ample anchete desfasurate de comandamentul operativ special (ROS) al politiei din Genova (Liguria, nord-vest), investigatorii au interceptat o discutie intre doi suspecti de terorism - tunisienii Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa si Bechir Kaouana - care mentioneaza existenta unor "tabere de antrenament ale al-Qaida in Romania", unde aspirantii la statutul de luptatori pentru Jihad invata sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive, precizeaza cotidianul citat.

Autoritatile italiene au emis, la 6 noiembrie, mandate de arestare pentru circa 20 de persoane acuzate de terorism international, in urma unei anchete de patru ani demarate in provincia Liguria, referitoare la existenta unei celule islamiste radicale pe teritoriul italian, cu ramificatii si in alte state europene. Potrivit Eurojust (organismul UE de cooperare judiciara), cei 20 de suspecti de terorism, in majoritate tunisieni, vizati de mandate de arestare emise in Italia, Portugalia si Franta, aveau legaturi cu reteaua islamista al-Qaida. Autoritatile italiene au anuntat ca reteaua se ocupa cu "instruirea persoanelor si pregatirea mijloacelor" necesare actiunilor sale din "teatrele afgane si irakiene" si era insarcinata cu recrutarea de militanti pentru atentatele sinucigase.

Existenta unei rute balcanice de imigratie clandestina a teroristilor era banuita de mai mult timp de serviciile secrete europene, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, care a transformat aceasta tara estica intr-o poarta de acces al islamistilor catre Occident, unde ei se pot alatura celulelor teroriste deja existente pe teritoriul mai multor tari, adauga sursa citata.

Ruta balcanica ar reprezenta, in acelasi timp, un itinerariu alternativ la cel clasic, al imigrantilor clandestini si al presupusilor teroristi, care traversau Marea Mediterana, venind din Tunisia in Sicilia, de unde se raspandeau pe continentul european.

Reteaua terorista, pe care membrii ei o numeau "compania", si ale carei ramificatii in diferite orase europene erau numite "transee", avea cartierul general la Milano si filiale in diverse orase din Italia, Franta, Spania, Portugalia, Marea Britanie si Romania (in Europa), ca si din Algeria, Tunisia si Siria (in Africa de Nord si Orientul Mijlociu), au stabilit agentii ROS.

Liderul celulei din Europa de Est a retelei, Kamel Abbachi, era stabilit la Galati si avea drept sarcina sa gestioneze fazele initiale ale transferului de imigranti clandestini, facandu-le acestora invitatii de sedere in Romania, prin intermediul unui "mijlocitor", precizeaza Il Secolo XIX. Odata preluati de Abbachi, presupusii teroristi erau trimisi clandestin in Italia si Portugalia, in schimbul a circa 1.500 de euro de persoana.

Activitatea de monitorizare a lui Abbachi de catre agentii ROS a durat mai mult de un an, suspectul fiind in cele din urma acuzat de finantare a activitatii sale si a intregii retele, prin intermediul traficului cu autoturisme furate si al contrabandei cu tigari.

Conform rezultatelor anchetei, Abacchi, impreuna cu un alt suspect, algerianul Mourad Boussaha, care sunt casatoriti cu romance si sunt aparent perfect integrati in societatea romaneasca, "au contacte in cadrul traficului cu autoturisme furate, cu un om de afaceri libian, Abdul Baset Suwalem, stabilit la Galati, contactat pentru a gasi mijloace de transport pe cale terestra si maritima pentru transferarea clandestinilor spre Europa".

In cadrul aceleiasi anchete, agentii ROS au interceptat unul dintre telefoanele mobile ale retelei italiene, reusind sa descopere numarul de telefon folosit de Abu Mussab Al Zarqawi, liderul al-Qaida in Irak, ucis intr-un raid american in iunie 2006.Cei trei straini nu sunt in evidenta autoritatilor galatene Kamel Abbachi, Mourad Boussaha si Abdul Baset Suwalem nu figureaza nici in evidenta Serviciului pentru Straini si Probleme de Migrari din cadrul Serviciul Public Comunitar de Evidenta Persoanei Galati, nici in evidenta Politiei.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Galati, Gabriela Bogdan, a declarat ca cei trei nu figureaza ca fiind cercetati in vreo cauza penala de catre politistii galateni.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Galati. Ionel Pasquale, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati, a refuzat sa faca orice comentariu cu privire la cei trei.Mediafax   Potrivit unui comunicat remis presei, Serviciul Roman de Informatii nu detine date si nu a primit nici un fel de semnalare care sa ateste existenta  unor tabere de antrenament Al Qaida in Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.