Dotarile si finisajele, elemente esentiale pentru alegerea unei locuinte
Pret dublu pentru o casa finisataUn studiu realizat de analistii companiei EuroMetropola arata ca majoritatea romanilor se pronunta pentru cumpararea unei case "la cheie",
Dotarile si finisajele, elemente esentiale pentru alegerea unei locuinte
Pret dublu pentru o casa finisataUn studiu realizat de analistii companiei EuroMetropola arata ca majoritatea romanilor se pronunta pentru cumpararea unei case "la cheie", in ciuda faptului ca pretul unui astfel de imobil este aproape dublu fata de cel al locuintelor "la rosu".
"Un exemplu foarte bun in acest sens este noul complex rezidential ce se construieste acum in zona Titan, unde pretul apartamentelor "la cheie" porneste de la 1.000 euro/mp, cu boxa si loc de parcare incluse. Cumparatorii sunt mult mai incantati de ideea unei case gata finisate in care sa se mute imediat", sustine consilierul departamentului rezidential al companiei EuroMetropola, Andreea Manea.
In prezent, numarul locuintelor livrate in piata este mult sub numarul de cereri inregistrate, iar cumparatorii sunt din ce in ce mai exigenti, calitatea si finisajele fiind esentiale pentru alegerea unui apartament.
Efortul dezvoltatorilor de a crea un echilibru intre estetic, confort, calitate si pret le da romanilor sansa de a-si cumpara mult mai usor o casa "la cheie".Unii vor totul de-a gata...Firmele imobiliare profita de faptul ca tot mai multi romani cauta astfel de imobiliare si au pregatit oferte generoase in acest sens, casele "la cheie" ajungand sa fie mult mai promovate decat cele "la rosu".
"Varianta ideala ar fi o casa la cheie pentru ca in acest mod se evita toate problemele aferente amenajarii unei locuinte, dar trebuie sa se tina cont si de costurile suplimentare specifice facilitatilor si finisajelor", a declarat Andreea Manea.
Casele "la cheie" livrate acum in piata sunt de cele mai multe ori satisfacatoare, din punctul de vedere al dotarilor si al materialelor folosite, iar proprietarii nu-si mai doresc sa intervina asupra lor. De asemenea, dezvoltatorii le ofera viitorilor locatari posibilitatea de a-si alege finisajele caselor in care urmeaza sa se mute dintr-o gama variata de posibilitati....altii vor sa-si puna amprentaCine cauta ceva mai putin costisitor poate alege varianta achizitionarii unei case "la rosu", adica fara finisaje. O astfel de casa costa cu aproximativ 50% mai putin decat una "la cheie", aceasta din urma fiind complet finisata, iar problemele legate de orice tip de instalatie sunt deja rezolvate", a declarat Manea.
"O locuinta 'la rosu>> nu are instalatii electrice, teava de apa si gaze ori racordare la utilitati. Unele proprietati, amplasate in zonele limitrofe orasului, nu au nici macar gard sau cai de acces", a adaugat aceasta.
Potrivit aceluiasi studiu, cei care aleg sa cumpere un imobil "la rosu" doresc in mod special sa-si puna amprenta asupra casei in care urmeaza sa locuiasca, refuzand variantele de finisaje propuse de dezvoltator.450 euro/m2, manopera si materialelePentru cei care doresc sa-si construiasca o casa, fie ea "la rosu" sau "la cheie", firmele in domeniu au pregatit oferte atractive, preturile fiind calculate in functie de dotarile dorite.
"Casa la rosu" reprezinta constructia fara finisaje si fara partea exterioara a acoperisului. Aceasta include fundatia, ridicarea peretilor si structura acoperisului, dar nu si partea de instalatii (cabluri electrice, tevile de apa sau gaze, racordare la utilitati).
Pretul pentru o astfel de constructie variaza in functie de materialul pentru care viitorul proprietar opteaza, cele mai scumpe cladiri fiind cele construite din caramida plina (195 euro/mp).
O alta firma de profil estimeza pretul unei astfel de constructii in jurul sumei de 200euro/mp, pret ce include manopera si materialele de constructie. Cei care doresc o casa "la cheie" trebuie sa investeasca in constructie aproximativ 450euro/mp, suma care include manopera si materialele de constructie.
In functie de alegerea cumparatorului, casele "la cheie" pot avea, pe langa racordarile la apa, gaze si curent, acoperis din tigle metalice, izolatie suplimentara, instalatii sanitare, canalizare, dar si alte dotari de acest gen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.