Ancuta: Daca ei iau produsele noastre si noi vom atrage emitenti de la BVB
“Le vom garanta performante mai bune si costuri mai mici“Concurenta dintre Bursa de Valori Bucuresti si BMFM Sibiu se dezvolta din momentul in care fuziunea d
Ancuta: Daca ei iau produsele noastre si noi vom atrage emitenti de la BVB
“Le vom garanta performante mai bune si costuri mai mici“Concurenta dintre Bursa de Valori Bucuresti si BMFM Sibiu se dezvolta din momentul in care fuziunea dintre aceste doua institutii a esuat. Fiecare a inceput sa lanseze produse similare. BVB a introdus produsele derivate, care, cel putin pentru moment, nu au avut foarte mare succes. La sfarsitul saptamanii trecute, consiliul Bursei a trimis spre avizul CNVM specificatiile contractelor futures avand ca activ suport dolarul american, moneda unica europeana si actiunile SIF, Bancii Transilvania, Petrom si Transelectrica.
Anuntul facut de BVB privind solicitarea facuta catre CNVM de a aviza specificatiile contractelor derivate pe actiuni si pe valute este privita calm de oficialii Bursei din Sibiu. In acest sens, presedintele BMFM Sibiu, Teodor Ancuta, ne-a declarat: "Nu ne temem de concurenta, stim care sunt atuurile noastre, iar investitorii cunosc la randul lor care este mediul propice pentru investitii reusite. Consider ca avantajele Bursei sibiene sunt net superioare: platforma mai performanta, accesul direct al clientilor, o Casa de Compensatie mult mai experimentata si cu o capitalizare net superioara, costurile de tranzactionare mai mici si, nu in ultimul rand, specialisti mai bine pregatiti care au de partea lor o experienta de 10 ani".Concurenta este beneficaReactiile specialistilor pietei de capital sunt calme, cel putin deocamdata. Acestia considera benefica concurenta, dar nu se asteapta la un succes rasunator al pietei Spot la Sibiu. "Din clipa in care fuziunea dintre BVB si BMFMS a picat, era foarte clar ca cele doua burse vor incepe sa ofere produse similare, sa se dezvolte. E firesc sa fie concurenta, daca nu am avut sansa sa cream o bursa buna, puternica, acum fiecare incearca sa se dezvolte pe partea ei", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. "Concurenta s-a resimtit de cand nu a fost posibila fuziunea, eu consider ca s-au facut pasi importanti din ambele directii, BVB a intrat pe derivate, BMFMS aduce spot. Cel mai mult vor avea de castigat investitorii si intermediarii, cand se vor micsora costurile din cauza concurentei. De asemenea, sunt sigur ca va spori optimizarea rezultatelor si activitatilor financiare ale celor doua institutii si fiecare va cauta solutii de management cat mai bune. Este posibil acest lucru, pentru ca sunt foarte multi emitenti care s-ar putea lista la Sibiu. Concurenta este benefica, ambele vor fi nevoite sa vina cu produse similare si din ce in ce mai performante", crede Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Presedintele BMFMS a mai declarat ca introducerea pietei spot la BMFMS va atrage emitenti de la BVB, unde le vor garanta un mediu mai performant si mai ieftin. "Sunt insa curios cum vor sta lucrurile cand vom introduce, la randul nostru, piata spot. Noi nu ne-am propus niciodata sa tranzactionam produsele BVB, dar daca ei vor utiliza produsele noastre, vom atrage si noi in mod sigur emitenti de pe piata BVB pe viitoarea piata spot de la Sibiu si le vom garanta un mediu de tranzactionare mult mai performant si cu costuri mult mai mici", a mai spus Teodor Ancuta. "S-ar putea sa vedem surprize, este posibil ca Bursa din Sibiu sa atraga emitenti si de la BVB sau emitenti noi. Din punctul de vedere al concurentei intre aceste doua burse, problema se pune altfel. Bursei din Bcuresti o sa ii fie greu sa aduca produse similare cu cele oferite de BMFMS si sa le aduca la un nivel inalt, iar celor din Sibiu le va fi greu sa aduca noi emitenti. Mutarea de pe o platforma pe alta este mai complicata. Nu ma indoiesc ca nu vor putea aduce noi emitenti, dar conteaza si calitatea lor si costurile. In concluzie, este foarte bine ca exista aceasta concurenta, se vor trezi si cei de la BVB si cei de la BMFMS si poate vor reusi sa faca lucrurile mai bine", ne-a mai spus Marius Plugaru, directorul Fortius Finance.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.