Rusia si Bulgaria ar putea semna un acord de construire a conductei de gaze naturale South Stream, ce va tranzita Marea Neagra, direct din Rusia spre Uniunea Europeana, in ianuarie, a declarat ieri un oficial rus, relateaza Ria Novosti, citat de News
Rusia si Bulgaria ar putea semna un acord de construire a conductei de gaze naturale South Stream, ce va tranzita Marea Neagra, direct din Rusia spre Uniunea Europeana, in ianuarie, a declarat ieri un oficial rus, relateaza Ria Novosti, citat de NewsIn. In luna iunie, gigantul rus Gazprom si compania italiana de petrol si gaze naturale Eni S.p.A. au cazut de acord in privinta construirii gazoductului South Stream. Noua conducta cu o lungime de 900 kilometri va pompa aproximativ de 30 miliarde metri cubi/an si va aproviziona Bulgaria, Austria, Italia.
"Este necesar sa ne impunem ca data limita pentru semnarea acordului luna ianuarie", a declarat adjunctul ministrului rus al energiei si industriei, Anatoli Yanovski, adaugand ca proiectul va contribui la imbunatatirea securitatii energetice la nivel global.
Ministrul rus al energiei si industriei, Viktor Kristenko, a declarat mai devreme ca Austria si Italia vor fi destinatiile finale ale gazoductului South Stream, conform RIA Novosti.
Proiectul South Stream, anuntat de Gazprom in iunie, inlocuieste planurile initiale de extindere a gazoductului Blue Stream, ce leaga Rusia de Turcia. Gazprom a cautat multa vreme noi rute pentru export, pentru a evita tranzitarea unor state, odata cu disputa ucraineana de la inceputul anului curent.
Compania este implicata in prezent in constructia Nord Stream, alaturi de compania germana E.ON, gazoductul urmand sa lege Rusia de Germania, via Marea Baltica.
"Parerea Rusiei despre Nabucco a fost una clar negativa, aspect pe care partea rusa l-a prezentat de fiecare data foarte clar, atat la nivel guvernamental, cat si mai ales la nivelul companiei Gazprom", a spus ministrul austriac al Economiei, Martin Bartenstein. "Nu sunt de acord cu ingrijorarile potrivit carora rolul proiectului South Stream ar fi de a distrage atentia de la Nabucco", a adaugat Bartenstein.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.