Unirea celor doua ar crea un gigant minier de 380 de miliarde de dolariŞeful executiv al BHP Billiton, Marius Kloppers, se foloseste de rascumparari ale actiunilor sale in valoare de 30 miliarde de dolari pentru a forta consiliul administrativ al Ri
Unirea celor doua ar crea un gigant minier de 380 de miliarde de dolariŞeful executiv al BHP Billiton, Marius Kloppers, se foloseste de rascumparari ale actiunilor sale in valoare de 30 miliarde de dolari pentru a forta consiliul administrativ al Rio Tinto sa se intoarca la masa de negocieri, dupa ce saptamana trecuta a refuzat propunerea de fuziune care ar fi creat un gigant minier de 380 miliarde de dolari. Rationamentul rascumpararii actiunilor are singurul scop de a optimiza structura financiara si sa minimalizeze costul de capital, a declarat compania.
Kloppers a declarat ieri ca BHP va lua legatura cu actionarii ambelor parti dupa publicarea detaliilor despre propunerea sa de fuziune, care include o previziune de reducere a costurilor de 3,7 miliarde de dolari pe an, ce va rezulta in timp datorita combinarii celor doua mari companii miniere.
Şeful executiv a refuzat sa indice daca BHP va lua in considerare o oferta de preluare ostila, adaugand ca se asteapta ca actionarii sa fie castigati de "logica irezistibila" a ofertei. BHP si Rio impart intre 60-70% aceiasi actionari. Printre cei care detin titluri importante din cadrul companiilor se numara Citicorp, JP Morgan, National Nominees si ANZ Nominees. Opt dintre actionarii BHP care se numara in Topul 20 al companiei se afla si in Top 20 al Rio, potrivit celor mai recente rapoarte anuale.Ideea fuziunii a aparut acum 10 ani"Aceste sinergii sunt foarte rare. Fuziunea va ridica valoarea pentru actionari ambelor parti. Motivul principal pentru ca cele doua companii sa conlucreze este ca BHP si Rio sunt mai valoroase impreuna decat separat", a spus Kloppers.
Acesta a mai declarat ca valoarea unirii celor doua afaceri miniere a fost semnalata in urma cu un deceniu si ca fuziunea a fost examinata timp de 2 ani. Kloppers a mai adaugat ca a tinut discutii initiale cu unii dintre cei mai importanti clienti ai sai, printre care cel mai mare consumator de profil, China. "Unul dintre principalele mesaje pe care le-am discutat cu actionarii curenti a fost ca datorita fuziunii vom putea produce mai mult si mai rapid", a declarat acesta.Rio si BHP detin 85% din cea mai mare mina de cupru din lumeDominanta pietei vestice in domeniul minereului de fier este formata din trei companii, BHP, Rio Tinto si CVRD, care controleaza aproape 75% din comertul international. Companiile sunt, de asemenea, jucatori puternici in producerea de cupru, carbuni si alte produse de minerit. BHP si Rio detin deja mai mult de 85% din cea mai mare mina de cupru din lume, depozitul Escondida din Chile, iar companiile vestice sunt in spatele dezvoltarii unora dintre cele mai mari surse de nichel, cupru si minereu de fier. Fuziunea BHP si Rio ar putea crea un grup cu o pozitie de negociere fara egal in discutiile anuale privind preturile mineritului de fier cu producatorii de fier chinezi si japonezi.
Kloppers a tinut sa sublinieze faptul ca nu se gandeste la vanzarea diviziei BHP Petroleum si a declarat ca entitatea unita ar putea sa-si pastreze o pozitie solida in toate domeniile in care activeaza.
Rio a respins saptamana trecuta oferta de trei la unu a propunerii de fuziune, sustinand ca oferta de 140 miliarde de dolari subevalueaza afacerile sale. "Oferta ramane in afara discutiilor", a declarat Rio, dar compania a mai mentionat ca nu elimina ideea unui acord la un pret just.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.