Segmentul creditelor ipotecare si imobiliare a crescut semnificativ
Ponderea creditului ipotecar in PIB va ajunge la 7% pana in 2010Banca Comerciala Romana va incepe sa acorde in urmatoarele zile credite cu avans zero in functie de profilul de r
Segmentul creditelor ipotecare si imobiliare a crescut semnificativ
Ponderea creditului ipotecar in PIB va ajunge la 7% pana in 2010Banca Comerciala Romana va incepe sa acorde in urmatoarele zile credite cu avans zero in functie de profilul de risc al fiecarui client, a anuntat directorul Directiei de retail a bancii, Dorin Cojocaru. "Clientii care vor avea acces la credite cu avans intre 0 si 5% vor fi selectati in functie de profilul lor de risc. Acestia trebuie sa nu fi inregistrat plati restante si, totodata, depinde foarte mult de situatia financiara a familiei din care face parte clientul", a declarat ieri Cojocaru.
La finele lunii iunie, cand BCR a primit avizul bancii centrale asupra normelor interne de creditare, Dorin Cojocaru anunta ca reducerea avansului pana la 0% va avea loc in al doilea semestru al acestui an, respectiv "in urma procesarii datelor din piata si presupune mai multe etape: procesarea acestor date, upgradarea sistemului IT, transmitere si primire de date catre Biroul de Credit si implementarea procedurilor in cadrul BCR".Banca a dat credite imobiliare de 1 miliard lei in T3De asemenea, directorul Directiei de retail a BCR a aratat ieri ca in cel de-al treilea trimestru al acestui an, banca a acordat credite imobiliare si ipotecare a caror valoare a atins un nivel de un miliard de lei, in crestere semnificativa fata de media trimestriala inregistrata in anul 2006, de respectiv 200 milioane lei.
"Conform previziunilor, dupa intrarea in vigoare a noilor norme, cresterea a fost deosebita", a aratat Cojocaru. Desi se prezinta inca la un nivel redus, Cojocaru spune ca piata creditelor imobiliare va continua sa inregistreze ritmuri inalte de crestere, avand in vedere proiectele anuntate pe sectorul imobiliar.
La nivel national, creditele ipotecare au urcat cu 35% de la inceputul anului, in timp ce pe piata din Bucuresti, cresterea pe acest segment a fost chiar mai mare, de 40%, a spus oficialul BCR. Daca in momentul de fata ponderea creditului ipotecar in Produsul Intern Brut este de 3%, vicepresedintele BCR, Martin Skopek, spune ca aceasta va urca la 7% pana la finele anului 2009. "Daca ne uitam la datele din regiune si din restul Europei, exista un potential urias de crestere pe piata ipotecara, Romania fiind cu mult sub media din Europa Centrala, unde finantarile imobiliare detin 8-10% din PIB", a afirmat Skopek. El a aratat ca in tarile dezvoltate din Vest creditul ipotecar depaseste 50% din PIB.BCR Banca pentru Locuinte ar putea primi aprobarea BNR in ianuarie 2008Pentru a veni in sprijinul clientilor sai, BCR a deschis 22 de birouri la nivelul intregii tari dedicate exclusiv persoanelor fizice care sunt interesate de creditele pentru investitii imobiliare.
Centrul de creditare pentru investitii imobiliare are doua componente anume dedicate pe doua categorii de activitati: creditarea persoanelor fizice, respectiv administrarea relatiei de parteneriat cu companiile implicate in proiecte rezidentiale.
In ceea ce priveste intentia BCR de a deschide o banca pentru locuinte, Martin Skopek a spus ca se asteapta ca aprobarea BNR pentru lansarea BCR Banca pentru Locuinte sa vina in prima luna a anului viitor.
Reprezentantii BCR au explicat ca, in conditiile in care colaborarea cu asociatii de agentii imobiliare precum ARAI se dovedeste fructuoasa, banca nu va simti nevoia formarii unei agentii pe piata imobiliara, care sa sustina dezvoltarea creditelor ipotecare.Cojocaru: Decizia BNR doreste o reducere a creditului de consumMiscarea bancii centrale de a majora cu jumatate de punct procentual rata dobanzii de politica monetara nu va afecta segmentul creditelor imobiliare si ipotecare din Romania intrucat 95% dintre acestea sunt acordate in moneda europeana, a mai spus Cojocaru. "Decizia BNR doreste o reducere a creditului de consum. In Romania, clientul acceseaza creditele de consum, preponderent in lei", a afirmat Cojocaru. Directorul BCR apreciaza ca imprumuturile de consum se vor scumpi in urmatoarea perioada de timp, avand in vedere decizia BNR, dar si faptul ca sursele de finantare ale bancilor se vor scumpi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.