Fondurile SAPARD de 60 de milioane de euro ramase de cheltuit in acest an vor ajunge la beneficiari, a declarat luni Laszlo Klarik, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), citat de agentia de presa NewsIn. Acesta a spus ca Romania nu va pierde niciun euro din banii comunitari. "Pana la sfarsitul anului mai avem de cheltuit aproximativ 60 de milioane de euro. In acest moment este sigur ca Romania nu va pierde niciun eurocent din fondurile SAPARD", a tinut sa sublinieze Laszlo Klarik. Oficialul a precizat ca tara noastra risca sa piarda din fondurile europene alocate in cadrul Programului SAPARD, daca suma aferenta acestui an nu era cheltuita integral. Riscul era cauzat de imposibilitatea Romaniei de a mai solicita Comisiei Europene o noua prelungire a termenului de plata.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in data de 8 noiembrie 2007 a avut loc ultima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul SAPARD. "Oficialii europeni au apreciat ca pozitiva evolutia implementarii Programului SAPARD in ultimul an, urmand ca pana la finalul anului 2007, APDRP sa cheltuiasca in totalitate banii alocati Romaniei prin acordurile de finantare 2003-2004, adica 430 milioane euro", potrivit MADR.
Pentru Programul SAPARD, Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro. Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005.
Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005 s-au primit 2.570 de proiecte.
Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat la sfarsitul lunii noiembrie 2006 ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004.
Regula Programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maximum doi ani de la contractarea acestora.