Doar un leu din cinci dispusi cu titlu de amenda de comisarii Garzii de Mediu ajunge in bugetul de stat, restul facand obiectul unor contestatii care se transforma in procese ce pot dura luni sau chiar ani de zile.
Comisarul general al Garzii Na
Doar un leu din cinci dispusi cu titlu de amenda de comisarii Garzii de Mediu ajunge in bugetul de stat, restul facand obiectul unor contestatii care se transforma in procese ce pot dura luni sau chiar ani de zile.
Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Octavian Popa, a anuntat ieri ca din cei peste 91 de milioane de lei, dispusi cu titlu de amenda de comisarii pe care-i are in subordine, in intregul an 2007, doar putin sub 19 milioane au fost, in fapt, incasati de statul roman, restul fiind "in litigiu".
Conform datelor prezentate de GNM de la inceputul acestui an si pana acum, comisarii GNM au aplicat 5.634 de amenzi in valoare totala de 91.291.230 lei, din care s-au incasat la buget doar 20,79% (18.979.677 lei). Totodata, in acelasi interval de timp, comisarii au intocmit si 12 dosare penale.
"Legea permite contestarea amenzii, ceea ce este un lucru normal, dat fiind ca astfel se pot evita abuzurile de orice fel. Dar faptul ca, indiferent de argumentele pentru care a fost dispusa sanctiunea, ea poate fi contestata a creat o adevarata practica in acest sens in randul celor gasiti in neregula. Acestia, indiferent de sansele pe care le au sa castige procesul rezultat din contestare, se adreseaza Justitiei de cele mai multe ori doar pentru a intarzia plata amenzii. De aceea noi propunem ca sumei initiale sa-i fie adaugate penalitati pe toata durata de timp in care ea nu a fost virata bugetului de stat", a declarat Popa.
Acesta spera ca in urma abrobarii penalizarii pentru intarziere tot mai multi dintre cei amendati sa plateasca suma aferenta in termen de 48 de ore de la emiterea amenzii, si astfel sa evite procesele de contestatie si intarzierea platii.
Desi nu a putut mentiona un procent exact, Popa sustine ca "in mult mai mult de jumatate din cazurile care ajung in tribunal" instantele dau castig de cauza Garzii in defavoarea celor amendati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.