Asa cum era de asteptat, decizia de la sfarsitul lunii trecute a BNR de a majora dobanda de politica monetara de la 7 la 7,5%, pentru a incetini procesul de majorare a inflatiei, a inceput sa afecteze nivelul dobanzilor la depozite dar si la credite.
Asa cum era de asteptat, decizia de la sfarsitul lunii trecute a BNR de a majora dobanda de politica monetara de la 7 la 7,5%, pentru a incetini procesul de majorare a inflatiei, a inceput sa afecteze nivelul dobanzilor la depozite dar si la credite.
Dupa ce unele banci mai mici au modificat imediat nivelul dobanzilor, acum a venit randul celor mai importante institutii bancare sa procedeze la astfel de masuri. BCR a anuntat, ieri, cresterea dobanzilor la depozite in lei cu pana la 1,7%/an, in cazul unor valori mai mici ale sumelor atrase, semn ca concurenta dintre banci se ascute tot mai mult.
Trebuie remarcat insa faptul ca dobanzile se afla in acest moment la limita intre un randament real pozitiv si unul real negativ, avand in vedere faptul ca nivelul inflatiei a crescut in octombrie, la un nivel anualizat de 6,84%. Dobanzi care sa acopere circa un punct peste inflatie pot fi gasite doar la bancile mici, care cauta cu inversunare noi clienti. Nu trebuie uitat faptul ca dobanda efectiva este si mai mica, ea fiind impozitata cu 16%.
Se poate spune ca BNR este interesata sa stimuleze economisirea, pentru a contracara crestere consumului privat, generator, datorita importurilor foarte mari, de presiune asupra deficitelor de cont, care a crescut in primele opt luni cu 70%, si comercial.
Daca dobanzile la depozite se misca mai lent, in schimb cele la credite au crescut deja la unele banci cu 1%, adica dublu fata de nivelul majorarii efectuate de BNR. Bancherii dau vina pe banca centrala, care a decis sa mentina un nivel foarte ridicat rezervele minime obligatorii, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana, de 20% pentru cele in lei si 40% la cele in valuta.
Pe crestere se afla si dobanzile la creditele in valuta, datorita scumpirii banilor pe pietele internationale, afectate de recenta criza a fondurilor de credit ipotecar americane cu grad de risc ridicat (subprime), care au adus pierderi de miliarde dolari sau euro multor banci mari. Aceasta crestere a costurilor de refinantare, multe banci straine din Romania imprumutandu-se de la institutiile- mama, fiind transmisa acum in sarcina clientilor.
In acest sens, guvernatorul BNR declara recent ca "se intra intr-o faza de accentuare a presiunilor inflationiste la nivel mondial, scumpirea marfurilor agro-alimentare, energetice si a altor marfuri, precum aurul". Aceste turbulente de pe pietele internationale, duc la scumpirea creditului ele afectand deja perspectivele de rating ale Romaniei, exact intr-o perioada in care Ministerul de Finante a anuntat ca doreste sa se imprumute de pe pietele externe cu 500 milioane de euro, printr-o emisiune de obligatiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.