In urma articolului "Cartea care pierde", publicat de ZIUA in editia din 9 noiembrie, am primit un drept la replica din partea Ministerului Culturii si Cultelor pe care il publicam integral.
"1. Privim de la o vreme cu nedumerire obstinatia dom
In urma articolului "Cartea care pierde", publicat de ZIUA in editia din 9 noiembrie, am primit un drept la replica din partea Ministerului Culturii si Cultelor pe care il publicam integral.
"1. Privim de la o vreme cu nedumerire obstinatia domnului Dan Mircea Cipariu de a publica in ziarul Ziua "anchete" referitoare la activitatea din Ministerul Culturii si Cultelor. Este aproape imposibil de stabilit vreo corelatie logica intre titlurile de-o schioapa prin care se anunta ca "ministerul a inregistrat un esec usturator in administrarea culturii scrise nationale" si insailarea suprarealista de numere de acte normative, titluri de carti si nume de persoane din texte. Va scutim, de aceea, cititorii, de plictiseala unui raspuns foarte specios, dar ii asiguram ca programul de achizitii din acest an s-a derulat cu respectarea stricta a tuturor prevederilor legale.
Ca domnul Cipariu nu are habar despre ce scrie o demonstreaza si faptul ca, la un moment dat, precizeaza ca a solicitat in zadar Ordinul de Ministru nr 2346/22 iunie 2007, prin care sunt aprobate Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei Nationale de Achizitie de Carti si Abonamente la Reviste pentru Bibilioteci Publice, precum si Normele metodologice, pentru ca, pe coloana urmatoare sa citeze corect informatia oficiala primita de la minister, potrivit careia acel ordin a fost revocat inainte de demararea programului si nu a avut nici un efect in derularea acestuia.
2. Departe de a fi neglijata, cultura scrisa se afla mereu in atentia ministerului, dovada sumele alocate pentru targurile de carte, subventii si achizitii, programul Promocult de promovare a valorilor literare romanesti in spatiul UE, deplasarea scriitorilor romani la manifestari in strainatate prin Fondul de mobilitate (inclusiv domnul Dan Mircea Cipariu a fost unul dintre beneficiarii acestuia), sprijinul financiar pentru diversele manifestari organizate de revistele de cultura si asociatiile de editori (inclusiv Galele APLER).
3. Ideea infiintarii unui "Centru National al Cartii condus de Eugen Simion" nu poate fi transata cu un raspuns de tipul da sau nu, ca replica la un articol de ziar sau la o petitie. Ideea va fi discutata in Colegiul director al MCC si eventual va fi supusa dezbaterii publice.
4. Supozitia ca domnul Marius Marian Solea ar fi "vanat" in minister frizeaza paranoia. Este ca in gluma despre trecutul de ilegalist a lui Jivkov. El se ascundea, dar nu il cauta nimeni. Conducerea MCC are treburi mult mai importante decat sa "vaneze" un functionar. Cum este persecutat un teolog daca isi desfasoara activitatea la Secretariatul de Stat pentru Culte? In ce priveste ultima declaratie a acestui Soljenitzin de ocazie, credem ca ea este cu adevarat de competenta medicilor: "Cel mai probabil, acolo, ma va astepta alt calvar, exil deloc poetic printre <<barbarii>> condusi de catre finul domnului prim-ministru, secretarul de stat de acolo".
Ii transmitem colegului nostru Marius Marian Solea cele mai sincerele urari de insanatosire!
A bon entendeur, salut!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.