Metalul galben a constituit intotdeauna o valoare de refugiu in perioade de criza, investitorii preferand plasamentele putin riscante in aur. La fel ca paritatea euro/dolar, pretul unciei de aur a inregistrat saptamana trecuta noi recorduri ale ultim
Metalul galben a constituit intotdeauna o valoare de refugiu in perioade de criza, investitorii preferand plasamentele putin riscante in aur. La fel ca paritatea euro/dolar, pretul unciei de aur a inregistrat saptamana trecuta noi recorduri ale ultimilor 28 de ani. Pretul metalului galben s-a majorat cu peste 30% in ultimele trei luni si s-a dublat in mai putin de trei ani. Saptamana a debutat pe London Bullion Exchange cu depasirea pragului de 800 dolari, urmatoarele sedinte aducand noi cresteri, la fixingul de vineri dimineata fiind inregistrat un varf de 836 dolari, seara uncia coborand la 831,50 dolari, datorita unor miscari speculative, datorate marcarilor de profit pe paritatea euro/dolar. Pe Comex, divizia de metale a New York Mercantile Exchange, pretul pentru livrarile in decembrie a urcat miercuri la un record de 845,58 dolari, la circa 30 de dolari de maximul istoric de 875 dolari atins in 21 ianuarie 1980, incheind saptamana la 832,10 dolari. Evolutia aurului depinde, pe langa cea a paritatii dintre euro si dolar, de cea a petrolului, asteptandu-se ca barilul de titei sa atinga in scurt timp pragul de 100 de dolari. Totusi, alti analisti sunt de parere ca evolutia ascendenta a pretului aurului se va opri in scurt timp, existand pericolul unei corectii abrupte. In prezent aurul este supracumparat, iar presiunile in ceea ce priveste marcarea profiturilor ar trebui sa creasca, insa fondurile vor continua sa mearga catre achizitionarea de aur, deoarece metalul pretios a inregistrat performante extrem de bune", a declarat un analist al Kanetsu Asset Management, Tatsuo Kageyama.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.