CE BEM, CE MANCAM Pe partea superioara a ambalajului sta scris maÂre ca produsul nu are conservanti si coloranti artificiali. Are insa alti adiÂtivi alimentari, care pot fi chiar mai periculosi. Ambalajul ne duce cu ga
CE BEM, CE MANCAM Pe partea superioara a ambalajului sta scris maÂre ca produsul nu are conservanti si coloranti artificiali. Are insa alti adiÂtivi alimentari, care pot fi chiar mai periculosi. Ambalajul ne duce cu gandul la un produs pe care copiii il pot conÂsuma oricand, oriunde. Numai ca Cheetos, "snacks din porumb cu gust de ketchup", are o compozitie care arata contrariul: faina de porumb, faina de grau, uleÂiuri vegetale, zahar, amidon, stiÂmulator de aroma: glutamat monosodic (E 621), riÂboÂnuÂcleotide de sodiu (E 635), puÂdra de mere, dextroza, sare, puÂdra de rosii 1%, arome natuÂraÂle si identic naturale (n.r. - adiÂca, artificiale), regulator de aciÂditate: acid malic (E 296), acid citric (E 330), colorant: exÂtract de paprica, carbonat de calÂciu (E 170), indulcitor: asÂparÂtam (E 951). Contine o surÂsa de fenilalanina. Valorile nuÂtritionale pentru 100 g specifiÂca urmatoarele: energie 520 kcal/ 2160 kj, proteine 4 g, carÂboÂhidrati 46 g, dintre care zaÂharuri 2 g, grasimi 37 g, din care saturate 17 g, fibre 1,4 g, sodiu 0,2. ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi desÂcrie alimentul analizat: "Produs din categoria snacksurilor cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de zaharuri raÂfinate (zahar, dextroza), cu abÂsorbtie rapida, dar si zaÂhaÂruri lente (amidon), care imÂpriÂÂma produsului o inÂcarÂcaÂtuÂra glicemica ridicata dauÂnaÂtoare pentru pancreasul enÂdoÂcrin." Snacksul combina carÂboÂhidratii cu un procent ridicat de grasimi, 37%, ceea ce inÂÂrautateste si mai mult calitatea nutritionala a produsului. Grasimile folosite la fabriÂcaÂrea produsului au un profil al acizilor grasi nociv din cauÂza proÂcentului mare de acizi grasi saÂturati periculosi pentru saÂnaÂtate. Mai mult, grasiÂmile saÂturate in combinatie cu zaÂhaÂrurile rafinate pun in pericol sanatatea consumatorilor. Snacksul are in compozitie aditivi alimentari periculosi - glutamatul monosodic (neuroÂtoxic), ribonucleotide de sodiu (tulbura metabolismul azotului), aspartamul (neurotoÂxic). ProÂdusul are o densitate caÂloÂrica exagerat de mare, 520 kcal, putand acoperi chiar un sfert din necesarul unui adult, dar furnizandu-i calorii de proasta calitate, nesanatoase. Acest lucru este un real pericol in contextul in care programul de evaluare a sanatatii poÂpulatiei a aratat ca un sfert din populatia tarii este obeza si aproximativ un alt sfert este in pericol de a contracta diabet de tip II. Din lista de ingreÂdienÂte rezulta ca face parte din categoria alimentelor de tip junk-food (in traducere liteÂraÂla "alimente de gunoi"). CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adoÂlescentilor, femeilor inÂsarÂcinate si care alapteaza, suÂpraÂÂponderalilor si obezilor, ceÂlor cu sindrom metabolic (cardiovasculari, hipertensivi, diabet de tip II, neurodegenerative, cancere), status proinflaÂmaÂtor sistemic, hepatici, reÂÂÂÂnali, dermatologici, celor cu ceÂÂlulita, pulmonare, alergici, psiÂhice si neurologice, batraÂniÂlor. Produsul este interzis celiachicilor si celor suferinzi de fenicetonurie. cristina.calin@jurnalul.ro
Despre autor: