1,8 mil. participanti au aderat deja
Oancea si marii administratori vor mai multe investitii in fonduri mutuale
Insa, acestia nu vad oportuna investitia in private equityPana in prezent, peste 1,8 milioane de participanti au aderat la un fo
1,8 mil. participanti au aderat deja
Oancea si marii administratori vor mai multe investitii in fonduri mutuale
Insa, acestia nu vad oportuna investitia in private equityPana in prezent, peste 1,8 milioane de participanti au aderat la un fond de pensii administrat privat, ceea ce reprezinta peste jumatate din numarul total de participanti, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.
In ceea ce priveste numarul celor cu dubla semnatura, Oancea a precizat ca acesta a inregistrat o dublare comparativ cu a doua raportare, insa acest fenomen era de asteptat, iar Comisia a luat masura de a valida actele de aderare pentru a elimina riscul ca numarul dublurilor sa fie foarte mare.
"Administratorii au facut deja a treia raportare catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. La a treia raportare avem 50.000 de dubluri si probabil numarul acestora va creste la 60.000-70.000 la a patra raportare, care vor fi analizate de administratori si de Comisie pana la sfarsitul perioadei de aderare", a mai spus presedintele Comisiei.
Potrivit lui Oancea, activele fondurilor de pensii vor ajunge in 2008 la peste 300 milioane euro, adica circa 0,2% din PIB. Din aceasta suma, 30 milioane euro vor intra pe piata de capital.
Comisia Nationala de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private are in vedere majorarea nivelului actual al contributiei de 2% care va merge catre fondurile de pensii ce activeaza pe pilonul II la 6 procente in 3-4 ani, pentru ca valoarea activelor acumulate de fonduri sa fie mai mare, a declarat Mircea Oancea.
"In conditiile in care toti administratorii adopta un profil de risc mediu, exista riscul ca in 4-5 ani randamentele acestor fonduri sa nu fie satisfacatoare, asa cum s-a intamplat in Ungaria", a mai spus Oancea.
In momentul actual, legea prevede ca procentul de 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat sa urce in fiecare an cu cate o jumatate de procent pana ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani.Arbitrul vrea sa modifice nivelul de 5% de investitii in fonduri mutualeDe asemenea, presedintele CSSPP spune ca piata pilonului II a ales un randament mediu din teama sa nu aiba randament mai mic cu 3-4% decit cel stabilit prin lege si sa fie nevoiti sa iasa din sistem. "Unii administratori au ales sa investeasca in instrumente sigure, intrucat comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie sa le suporte prin tranzactionare pe bursa sunt ridicate", a adaugat presedintele Comisiei.
In aceasta idee, Oancea spune ca pentru anul viitor Comisia doreste sa discute cu Guvernul si cu Ministerul Economiei si Finantelor pentru a gasi oportunitati de investitii pentru eficientizarea fondurilor. "Riscurile pot fi mai mari, dar controlate. Piata este in prezent restrictiva din cauza neincrederii romanilor, ca urmare a experientelor gen SAFI sau FNI", a conchis Mircea Oancea.
Acesta a mai spus ca CSSPP intentioneaza sa modifice nivelul de 5% de investitii in fonduri mutuale, insa deocamdata aceasta chestiune este in proces de analiza interna si se cauta solutii in acest sens.Marii administratori, atrasi de investitiile in titluri imobiliareIn consens cu intentia Comisiei de a modifica nivelul de 5% pentru investitiile in fonduri mutuale, primii doi administratori de pe pilonul II, ING Fond de Pensii si Allianz Ţiriac Fond de Pensii, s-au aratat interesati de majorarea pragului de investitii in titluri imobiliare si fonduri mutuale, potrivit declaratiilor facute de acestia pentru NewsIn.
Totodata, marii administratori s-au aratat a fi mai interesati de investitiile in titluri imobiliare, in detrimentul celor de private equity (fonduri de investitii cu un capital de risc).
"Nu vad oportuna varianta investitiilor in fonduri private equity, e prematur sa ne gandim la aceasta varianta. Acest tip de investitie nu este compatibil cu un fond activ pe piata pensiilor private obligatorii. Mult mai atractive sunt investitiile in titluri imobiliare si marirea pragului pentru investitii in fonduri mutuale", a declarat pentru NewsIn directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.
De asemenea, presedintele Allianz-Ţiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative, Crinu Andanut, e de parere ca fondurile private equity nu sunt un instrument atractiv pentru un fond de pensii din cauza gradului mare de risc al investitiei si a inexistentei unei piete reglementate. "Pentru Allianz Ţiriac, un instrument atractiv pentru investitii sunt pentru viitor titlurile imobiliare", a spus Andanut pentru NewsIn. Aceste comentarii au aparut in urma cererii reprezentantilor fondurilor de private equity de a extinde gama de active unde pot fi plasate sumele din pensii private, inclusiv in fonduri de capital de risc. Inca dinainte de a incepe campania pe pilonul II, reprezentantii administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii sustineau necesitatea unui context potrivit pentru a investi in ceea ce doresc, "chiar si in fonduri de private equity care vor fi foarte atractive". Investitiile fondurilor de private equity in Romania ar putea ajunge la 220 milioane euro la sfarsitul lui 2007, valoare dubla fata de anul trecut, potrivit estimarilor presedintelui Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), Robert Luke. Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.