Nicolae si Verginia Blidaru au reclamat incalcarea celor doua drepturi ca urmare a admiterii recursului in anulare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care acestia obtinus
Nicolae si Verginia Blidaru au reclamat incalcarea celor doua drepturi ca urmare a admiterii recursului in anulare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care acestia obtinusera plata unei despagubiri in suma de 500 milioane de lei vechi. Curtea Europeana a considerat ca in aceasta cauza se regasesc doua elemente care au condus la constatarea incalcarii principiului securitatii raporturilor juridice: interventia in litigiul civil a procurorului general, care nu a avut calitatea de parte in cauza, precum si rejudecarea unui proces solutionat anterior printr-o hotarare definitiva, care se bucura de autoritate de lucru judecat. Curtea Europeana a stabilit ca prin OUG nr. 58/2003, calea extraordinara de atac a recursului in anulare a fost abrogata, inlaturandu-se astfel o dispozitie legala interna care era contrara principiului securitatii raporturilor juridice. De asemenea, CEDO a constatat faptul ca reclamantul era titularul unei creante recunoscute printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, iar prin admiterea recursului in anulare acesta a fost privat de bunul sau. In consecinta, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul roman la plata a 22.200 de euro, cu titlul de daune materiale, respectiv a sumei de 1000 de euro, pentru acoperirea prejudiciului moral suferit, respingand insa cererea de acordare a cheltuielilor de judecata. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.