In urma deciziei Consiliului Bursei au fost transmise CNVM specificatiile contractelor futures avand ca activ suport dolarul american, euro si actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) si ai emitentilor Banca Transilvania, Petrom si Transelectrica, se arata intr-un comunicat al BVB.
Totodata, in vederea completarii codului Bursei, au fost transmise spre avizare la CNVM si reglementarile pentru ajustarea contractelor futures ca urmare a evenimentelor corporative.
Inainte de lansarea acestor instrumente pe BVB, operatiunile cu derivate s-au derulat numai la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, decizia privind tranzactionarea derivatelor la Bursa din Bucuresti fiind adoptata deoarece actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu. Instrumentele financiare derivate (IFD) au la baza un activ suport, care reprezinta indicele bursier sau valutar, rata dobanzii, marfa, precum si orice alt activ sau instrument al carui pret, randament sau unitate de marime determina valoarea unui IFD.
Operatiunile de piata cu instrumentele financiare derivate vor putea fi derulate in moneda nationala sau valuta, iar Consiliul Bursei decide cu privire la admiterea si retragerea unui IFD pe piata derivatelor. (F.B.)