Jocurile pentru calculator detin o cota de 90% din totalul jocurilor video de pe piata romaneasca, iar consolele ocupa restul de 10%, in timp ce pe plan mondial consolele au o pondere de circa 75% pe piata de profil, au declarat reprezentantii TNT Games, citati de NewsIn.
"In Romania inca nu exista cultura consolelor, oamenii preferand in continuare PC-ul, care este multifunctional. Din pacate ei nu inteleg ca, spre deosebire de PC, o consola nu necesita o investitie temporara pentru realizarea unui upgrade. Cred insa ca in viitor segmentul consolelor va castiga teren pe piata de gamming din Romania, asa cum se intampla in restul lumii unde jocurile pentru PC au o pondere de doar 25%", au declarat repezentantii TNT Games.
TNT Games a lansat saptamana aceasta in magazinele Media Galaxy jocul Halo 3, care a fost lansat si in Europa in septembrie, exclusiv pe consola Microsoft Xbox 360. Halo 3 a fost cel mai bine vandut joc pana in prezent la nivel mondial, cu vanzari de peste 300 milioane de dolari in prima saptamana de la lansare. In prima zi de la intrarea Halo 3 pe piata, jucatorii au petrecut la nivel mondial mai mult de 3,6 milioane de ore in jocuri online, in crestere pana la 40 milioane de ore in cursul primei saptamani.
Piata mondiala a jocurilor video s-ar putea extinde cu 50% in urmatorii patru ani, deoarece se estimeaza ca va atrage si utilizatori neexperimentati, declara la sfarsitul verii directorul executiv al producatorului de jocuri video francez Ubisoft, citat de Reuters.
De asemenea, Electronic Arts (EA), cea mai mare companie de jocuri video din lume, a emis prognoze similare, considerand ca din ce in ce mai multi oameni vor folosi consolele, calculatoarele, telefoanele mobile sau internetul pentru jocuri video.
"In lume exista 150 de milioane de oameni care folosesc jocurile video, insa si alte doua miliarde care sunt gata sa se joace", a declarat directorul de la EA din Germania, Thomas Zeitner.