BENEFIC. Vitamina D poate ajuta la incetinirea pro­cesului de imbatranire si la evitarea subpon­derali­tatii. O echipa de cerce­tatori de la Kinga€™s College din Marea Bri­tanie au masurat efectele telomerelor, portiuni ale AND-ului aflate la cape­tele cromozomilor, la mai mult de 2.000 femei si astfel au des­coperit ca acelea care au un nivel mai mare de vitami­ne in corpul lor au mai multe telomerele. Oamenii de sti­inta au tras astfel concluzia ca un nivel mai mare de concentratie al vitaminei D din corpul uman, care este foarte usor de modificat prin consu­mul ridicat de suplimente ali­mentare, este asociat cu LTL (nivelul colesterolului "rau" din sange), care scade potentialul efectelor benefice in ceea ce pri­ves­te incetini­rea batranetii si prevenirea bolilor cardia­ce.   DESCOPERIRE. Com­pusii din fructele coapte au efecte antioxidante, ceea ce le transforma intr-o po­ten­tia­la sursa de ingrediente be­nefice pentru sanatatea umana. Des­coperirea a fost facuta de oamenii de stiinta de la Universitatea din Innsbruck - Austria, care pretind ca sunt primii care au identificat me­canismele de des­com­punere a merelor si pe­relor. Procesul consta in schim­barea culorii fructului atunci cand este copt. Acesta su­porta o des­compu­nere si­mi­lara in­tru­­cat culoa­rea nu se mai schimba din verde in ro­su, ci din galben in maro. Modificarea in­tervine ca ur­mare a sca­de­rii sau chiar disparitiei nive­lu­lui de clorofila, care da fruc­­telor cu­loarea ver­de. (N.C.)