Moneda nationala a inregistrat ieri cea mai scazuta cotatie din anul acesta, de 3,4414 lei/euro, influentata de nivelul ridicat al inflatiei si cresterea de valuta din partea investitorilor.

Moneda nationala si-a continuat deprecierea fata de euro, cursul de referinta anuntat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,4414 lei/euro, situandu-se la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimele 12 luni. La 29 noiembrie 2006, BNR a anuntat o rata de referinta de 3,4625 lei/euro.


MOTIVE. Factorii care au influentat rata de schimb in prima parte a zilei au fost nivelul ridicat al inflatiei si cererea mare de valuta din partea strainilor. Inflatia anuala a urcat dupa zece luni la 6,84%, nivelul maxim atins din luna iunie a anului trecut, cu o rata inalta de crestere a preturilor de consum si in luna octombrie, de 0,97%, in principal din cauza scumpirilor la alimente, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Comparativ cu decembrie 2006, preturile de consum au consemnat o crestere de 4,91%, aproape de limita intervalului tintit de BNR pentru acest an, cu o majorare de 6,9% la alimente si 6,5% la servicii, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,57%. Principalele actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti au cazut ieri dupa-amiaza cu procente semnificative, aparent fara o explicatie directa. Tonul a fost dat de Transelectrica, care la ora 14:00 avea o cotatie in scadere cu 11%, ca urmare a unor rezultate financiare slabe. Au urmat BRD, care au scazut cu 4,47% inainte anuntarii rezultatelor financiare pe primele noua luni. Ulterior, BRD a anuntat profituri nete de 682 de milioane de lei (207 milioane de euro), in crestere cu 43% fata de rezultatul obtinut in primele trei trimestre de anul trecut. Si actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat scaderi. Evolutia bursei a fost provocata de un investitor strain, speriat de evolutiile financiare internationale. Duminica noapte, bursele din Asia au inregistrat si ele scaderi masive, dupa ce vineri bursa de la New York a incheiat o saptamana foarte proasta.