Senatorul PRM Gheorghe Funar a gasit solutia pentru alegeri corecte: amprentarea alegatorilor. "Intr-o tusiera vor pune degetul mic de la mana dreapta, iar pe deget ii ramane o solutie speciala care nu se poate indeparta timp de 24 de ore”, a explicat Funar, citat de Mediafax.
In opinia sa, astfel se va stopa fraudarea alegerilor prin turismul electoral. El a depus ieri la Biroul Electoral Central, al carui membru este, o solicitare in acest sens. Cererea va fi analizata astazi.
Potrivit senatorului PRM, cine vrea sa voteze de doua ori isi va taia degetul mic, pentru a se putea prezenta la o alta sectie de votare.
"In momentul in care se prezinta cetatenii sa voteze pe lista suplimentara in alta sectie de votare, membrul din sectia de votare este obligat sa solicite alegatorului sa arate degetul mic. Daca este colorat, cheama Politia”, a spus senatorul PRM.
Potrivit acestuia, un sistem similar se practica si in alte tari, cum ar fi Serbia sau Chile, in acest din urma stat fiind aplicata o vopsea pe o unghie a celui care voteaza.
Senatorul PRM mai propune Biroului Electoral Central sa dispuna Politiei confiscarea mijloacelor auto - autobuze, autocare, masini - care vor fi folosite la transportul „turistilor electorali”.
Saptamana trecuta, Gheorghe Funar, solicitase BEC ca la alegerile euro-parlamentare din 25 noiembrie sa fie folosit un program de calculator prin care sa poata fi depistate voturile multiple.
BEC a respins insa cererea, motivand ca nu exista un soft pentru identificarea voturilor multiple. Iar INS a precizat ca o eventuala operatiune de constatare a voturilor multiple exercitate cu ocazia alegerilor europarlamentare nu intra in sarcina institutului.