Partidele autohtone au opinii similare in privinta temelor europene
Cu exceptia UDMR, acestea ar putea forma un singur grup in PESpre deosebire de divergentele din plan intern, partidele politice din Romania au pareri similare in materie de teme
Partidele autohtone au opinii similare in privinta temelor europene
Cu exceptia UDMR, acestea ar putea forma un singur grup in PESpre deosebire de divergentele din plan intern, partidele politice din Romania au pareri similare in materie de teme europene si de politica externa.
Potrivit unui studiu privind pozitionarea partidelor autohtone fata de problematica europeana, realizat de Societatea Academica din Romania, "nu exista diferente semnificative in materie de politica externa".
"Cine citeste aceste pozitii nu poate sa nu se intrebe de ce domneste o asemenea discordie intr-un sistem politic in care toata lumea e la centru (ca doctrina).
Dar e limpede ca lupta politica nu este una ideologica. Mizele sunt in alta parte", apreciaza autorii documentului.
Pentru realizarea acestui studiu, SAR a transmis partidelor un chestionar privitor la pozitiile lor fata de problematica europeana. Facem precizarea ca raspunsurile au fost date de PNL, PD, PSD, PLD si UDMR. SAR nu precizeaza din ce cauza PRM nu figureaza in acest studiu."Este posibila o compatibilizare a programelor PSD si PD"Principala observatie este aceea ca pe spatiul de centru dreapta si centru in Romania exista o aglomerare foarte mare, cu mici diferente ideologice intre partide. Pe teme europene nici PSD nu e prea departe de aceste partide. Autorii cercetarii apreciaza chiar ca, avand in vedere multele usi doctrinare lasate deschise de democrati, o compatibilizare a programelor PSD si PD nu este cu neputinta.Un singur grup in PEReprezentantii SAR avanseaza ideea ca formatiunile autohtone, cu exceptia UDMR, ar putea forma un singur grup in Parlamentul European cu minime ajustari ideologice.
Partidele romanesti sprijina integrarea europeana si considera in unanimitate ca este fara rezerve profitabila pentru Romania. Opiniile sunt destul de putin nuantate atunci cand vine vorba de viitorul integrarii europene, nu doar cel al Romaniei, ci al proiectului european in general. Cu exceptia UDMR, care considera ca integrarea trebuie sa progreseze pana la realizarea unei Europe federale, celelalte partide se pronunta pentru integrare in forma actuala, cu alte cuvinte pentru oprirea procesului in stadiul actual.
In materia constitutionala, parerile sunt fara rezerve de partea consensului de la Lisabona, adica adoptarea Constitutiei cu modificari minime.PSD si PNL, de acord in privinta Republicii MoldovaIn privinta politicii fata de Republica Moldova, PSD, PNL si PLD cer un statut special pentru acest stat, considerand ca actuala politica de vecinatate a UE nu ofera perspective de aderare suficiente pentru Republica Moldova. Partidul Democrat este ceva mai ambiguu in aceasta privinta, precizand ca vor insista pentru "diversificarea reprezentarii statelor membre UE in privinta relatiilor cu Republica Moldova". UDMR considera ca politica de vecinatate e suficienta pentru rezolvarea problemelor Moldovei.
In privinta aderarii Turciei la UE, o pozitie surprinzatoare vine din partea UDMR, care apreciaza ca Turcia ar trebui accepata in Uniune "asa cum este". Celelalte variante de raspuns existente in chestionar au fost ca "Turcia trebuie acceptata daca satisface mai multe cerinte" (varianta cu care s-au declarat de acord toate celelalte partide), si "Turcia nu ar trebui acceptata in Europa". Diferentele dintre partide dispar cand vine vorba de politica fata de Statele Unite.
Toate se proclama unanim pentru pozitia intermediara, Europa ca partener egal si critic al SUA, nu ca aliat neconditionat sau contrapondere globala, celelalte doua optiuni.Regiuni de dezvoltareO intrebare distincta privea reorganizarea teritoriala administrativa a Romaniei. Aceasta nu este o cerere a integrarii, si nici nu exista un model comun european. Cu toate acestea, un efect frecvent al europenizarii a fost regionalizarea, datorata metodologiei de distributie a fondurilor structurale.
Din nou, reprezentantii PNL si PSD s-au declarat de acord cu o reorganizare administrativa cu regiuni mai puternice, cu Parlamente regionale, dar pe structura actualelor regiuni de dezvoltare. PD a avut o pozitie mai nuantata, insistand asupra faptului ca "in niciun caz aceasta operatiune nu trebuie sa vizeze retrasarea granitelor actualelor regiuni de dezvoltare, astfel incat sa se creeze unitati administrative organizate exclusiv pe criteriul etnic". UDMR, dar si PLD mizeaza pe o reorganizare administrativa pe structura regiunilor istorice (Transilvania, Banat, Moldova, Ţara Romaneasca, Dobrogea).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.