Guvernul, "prin institutiile abilitate", "lucreaza" inca la un "posibil raspuns" care sa fie transmis Comisiei Europene, ne-au transmis "organele guvernamentale", care ne-au mai informat ca s-a constituit o "celula de criza" formata din Ministerul de
Guvernul, "prin institutiile abilitate", "lucreaza" inca la un "posibil raspuns" care sa fie transmis Comisiei Europene, ne-au transmis "organele guvernamentale", care ne-au mai informat ca s-a constituit o "celula de criza" formata din Ministerul de Externe, cel de Interne si cel de Justitie, care "analizeaza" din greu Decretul. Cu toate acestea, nici unul dintre aceste ministere nu a fost in stare sa ne dea un punct de vedere pe marginea actului italian si nici macar documentul in sine, pentru a-l putea dezbate public, prin presa, in folosul cetatenilor Romaniei.
Ceea ce Guvernul ascunde de frica responsabilitatii sub pres, de peste 10 zile, se afla insa publicat in Monitorul Oficial al Italiei inca de pe 2 noiembrie. ZIUA publica astazi extrase care dovedesc ceea ce nu este in stare ditai Guvernul Romaniei: ca actul italian este discriminatoriu la adresa cetatenilor romani si, mai ales, ca acesta se bazeaza pe o manipulare ordinara de presa si o inflamare artificiala a unei situatii nedovedite. Nici o autoritate publica, in special MAE, nu a reactionat oficial pana acum. Mucles, vorba fratilor romales.
Cazul italo-tiganesc este edificator pentru modul in care Ministerul de Externe a stiut sa reactioneze oricand Romania a fost atacata si terfelita, fie ca vorbim de situatia romanilor calcati in picioare de Chisinau si Kiev sau a tiganilor cu pasaport romanesc expulzati de Paris si, acum, de Roma. Fie ca il aveam pe Austor-Ungureanu sau, astazi, pe Repetentul Cioroianu, MAE era ultima institutie de la care te puteai si te poti astepta sa primesti un raspuns sau sa afli ca apara romanii. Practic, sa constati ca ministrul isi face datoria. Colegul meu, George Damian, explica ieri in editorialul sau cat de simpla ar fi solutia pentru recunoasterea cetateniilor romanilor deposedati de acest drept natural de catre URSS si de care resort ar tine rezolvarea: bunul simt. Eu as mai adauga dorinta de a servi interesul national. La fel si in cazul de azi, atat de prosteste gestionat de MAE (care, apropo, a desemnat un ambasador la Roma, care nu vorbeste italiana!). La raport, lipsa de bun simt si abnegatia fata de propria tara.
Iata insa ca ce nu reusesc sa ingaime MAE si intreg Guvernul roman de doua saptamani o fac niste baieti la fel de inteligenti ca noi, prin intermediul prestigiosului saptamanal "The Economist". Publicatia britanica a consacrat un intreg articol de fond "isteriei legate de imigrantii romani" in care se demonstreaza, pe puncte, facatura si dublul standard euro-rroman. Argumentele "The Economist" par a fi o reproducere condensata a celor prezentate de ZIUA. Reputata revista britanica da de pamant cu Guvernul italian, demonstrand falsitatea argumentarii discriminatorii la adresa cetatenilor romani. Prezenta in preambulul Decretului. Infractiunile comise de romani sunt cele mai multe doar pentru ca este vorba de cea mai mare minoritate etnica din Italia, dar proportia romanilor arestati de politie in 2006 este mai mica decat in cazul altor grupuri etnice, arata The Economist. Adica ceea ce trebuia sa faca MAE. O chestiune de bun simt (exclus in cooperativa antiromaneasca), si, as mai adauga eu, de inteligenta. Ceea ce, si ea, lipseste cu desavarsire in cabinetul de la etajul doi din Aleea Alexandru.
Noi am mai dat jos un ministru de Externe, demonstrand ca este incompetent. Cred ca, in cazul de fata, rezolvarea este si mai simpla: un mic test de inteligenta ar fi arhisuficient.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.