Ultimele patru finaluri de saptamana au adus pentru paritatea euro/dolar noi recorduri istorice, de la 1,4319 urcandu-se la 1,4393 dolari, apoi la 1,4528 dolari, pentru ca maximul sa fie atins vinerea trecuta, 1,4751 dolari, ceea ce echivaleaza cu un
Ultimele patru finaluri de saptamana au adus pentru paritatea euro/dolar noi recorduri istorice, de la 1,4319 urcandu-se la 1,4393 dolari, apoi la 1,4528 dolari, pentru ca maximul sa fie atins vinerea trecuta, 1,4751 dolari, ceea ce echivaleaza cu un salt al monedei unice, comparativ cu ianuarie, de 15%.
Evolutia descrescatoare a dolarului, inceputa in urma cu doi ani, s-a accelerat in ultimele luni odata cu criza declansata pe piata imobiliara americana de caderea mai multor fonduri ipotecare cu grad de risc ridicat, asa-numitele "subprime", care primisera ratinguri de AAA de la marile agentii de specialitate, ceea ce a provocat pierderi de nivelul miliardelor de euro sau dolari marilor banci care investisera in astfel de obligatiuni.
Efectele crizei s-au propagat cu rapiditate pe piata financiara internationala, investitorii cautand alte plasamente in locul celor realizate in bonurile de Tezaur americane, considerate cele mai sigure refugii in momentele de aversiune fata de risc.
Scaderea de catre Rezerva Federala americana a dobanzii de politica monetara de la 5,25 in august la 4,50 la sfarsitul lui octombrie a aratat slabiciunile economiei americane, care si-a incetinit ritmul de crestere, iar semnele de recesiune devenind evidente. Analistii vorbesc acum tot mai des despre o noua scadere in sedinta Comitetului monetar al Fed din 11 decembrie, la 4,25%, ceea ce ar ingusta si mai mult ecartul fata de cea din euro-zona, care a fost mentinuta, la jumatatea acestei saptamani, de Banca Centrala Europeana la 4%, motiv pentru noi vanzari de dolari. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat de curand ca economia americana va incetini simtitor in acest trimestru, in timp ce preturile mari ale materiilor prime si un dolar devalorizat ar putea creste inflatia "pentru o vreme".
Pe acest fond se pare ca Administratia a renuntat la politica "dolarului tare", economia castigand de pe urma unui dolar slab prin exporturi mai competitive, dar o remarca facuta de un oficial chinez in cursul acestei saptamani, privind necesitatea reducerii rezervelor in moneda americana ale colosului asiatic, aceasta pierzandu-si "statutul de moneda universala" si investirea in altele mai sanatoase, i-a determinat pe unii analisti sa afirme ca dolarul traverseaza o criza a increderii. China este posesoarea celei mai mari rezerve valutare din lume, de 1.430 miliarde de dolari, vrea o diversificare si ar putea opta pentru o moneda mai puternica, precum euro.
Reducerea investitiilor in bonurile de Tezaur americane determina o majorare a deficitului de cont curent al SUA, care a ajuns la 197,1 miliarde de dolari in primul trimestru si la 190,8 miliarde de dolari in al doilea trimestru.
Ramane de vazut care va fi momentul in care BCE va decide ca aprecierea euro devine nesustenabila pentru economia europeana, intr-un moment presiunile politice devenind tot mai puternice. Astfel, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat saptamana aceasta ca "politica noastra monetara este pregatita sa contrabalanseze accentuarea riscurilor inflationiste din zona euro", adaugand ca incertitudinile legate de perspectivele cresterii economice sunt mari, dat fiind impactul potential al volatilitatii prelungite a pietelor financiare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.