Din rapoartele publicate, doar ING, Aegon si Allianz au afisat profituri in crestere
Pierderile inregistrate de Merrill Lynch si Citigroup au venit cu demisiiCeea ce a inceput ca o simpla crestere a acordarii de credite ipotecare s-a transformat
Din rapoartele publicate, doar ING, Aegon si Allianz au afisat profituri in crestere
Pierderile inregistrate de Merrill Lynch si Citigroup au venit cu demisiiCeea ce a inceput ca o simpla crestere a acordarii de credite ipotecare s-a transformat intr-o criza care a afectat pietele financiare si bursiere din intreaga lume si a redus profiturile inregistrate de banci cu renume in trimestrul al doilea, dar si in trimestrul al treilea al anului financiar 2007-2008.
Cel putin noua dintre cele mai mari banci si firme de brokeraj din lume, inclusiv Citigroup Inc. si Merrill Lynch, au raportat pierderi mai mari de 40 de miliarde de dolari legate de creditele de anul acesta, dupa ce prescrierile ipotecare au ajuns la un record, iar intarzierile platilor creditelor in SUA au crescut la cel mai mare nivel din 2002. Barclays Plc., a treia banca din Marea Britanie, a negat vineri zvonurile ca ar avea pierderi legate de creditele ipotecare de 21 miliarde de dolari.
Bursele europene au postat cea mai mare scadere saptamanala din iulie, iar indexul bancar Stoxx 600 a ajuns la cel mai mic nivel din luna iunie a anului trecut. Citigroup a anuntat pierderi aditionale de 11 miliarde de dolari, in timp ce Morgan Stanley a pierdut 3,7 miliarde de dolari in doua luni. Wachovia Corp. a anuntat un deficit al creditelor ipotecare in valoare de 1,7 miliarde de dolari in acest trimestru si sustine ca se asteapta la un adaos de pierderi de 600 milioane de dolari pentru urmatorul trimestru financiar.
Banca elvetiana UBS a raportat pierderi nete de 739 milioane de dolari in cele trei luni incheiate la 30 septembrie, dupa ce evaluarea unor actiuni cu venit fix a dus la un deficit de 4,4 miliarde de dolari legat de scaderile ipotecare subprime din SUA.Demisii cu rasunet la marile banciPrima demisie care a anuntat un probabil lung sir de demisii a fost cea a sefului executiv al Merrill Lynch, Stan O'Neal, care in urma pierderilor majore inregistrate de companie din cauza creditelor ipotecare a fost fortat de Consiliul Administrativ sa se retraga. O'Neal a primit compensatii in valoare de 161,5 milioane de dolari.
Dupa o saptamana, o alta demisie a fost anuntata, cea a CEO-ului Citigroup, Charles Prince, motivul fiind acelasi: pierderile importante asociate declinului pietei creditelor ipotecare riscante. Compensatiile primite au reprezentat o treime din cele primite de predecesorul sau, printre care se numara optiuni estimate la 1,28 milioane de dolari, actiuni in valoare totala de 26,75 milioane de dolari si 12,3 milioane de dolari echivalentul a bonusurilor aferente anului 2006, tot pachetul ajungand la 40 milioane de dolari.
Actiunile Barclays au pierdut recent 9% din cauza zvonurilor ca banca ar avea pierderi de 2,1 miliarde de dolari. Grupul bancar a anuntat plecarea sefului executiv John Varley, iar acest lucru arata ca raportul trimestrial care va fi publicat de companie in data de 27 noiembrie nu va fi unul imbucurator.Doar trei castigatori ai raliului trimestrialSingurele companii care au raportat cresteri ale profitului in al treilea trimestru au fost Aegon, ING si grupul Allianz. Compania de asigurari olandeza Aegon a raportat in T3 un avans de 47% al profitului net, la 541 milioane euro, peste media asteptarilor analistilor, si a anuntat ca va numi un nou director general in persoana directorului operational Alex Wynaendts. Politele de asigurari de viata incheiate de Aegon au crescut in primele noua luni cu 14%, la 2,474 miliarde euro, in timp ce depozitele brute au urcat cu 53%, la 34,934 miliarde euro. Grupul bancar olandez ING a raportat o crestere cu 47% a profitului net in al treilea trimestru din 2007, datorita vanzarii actiunilor detinute la ABN Amro si a afirmat ca anticipeaza castiguri din investitii de 1 miliard euro. Grupul a inregistrat un profit de 455 milioane euro ca urmare a vanzarii actiunilor detinute la grupul ABN Amro, ce a fost preluat luna trecuta de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander. Compania Allianz a raportat o crestere cu 21% a profitului net in al treilea trimestru, cu mult peste estimari, in ciuda turbulentelor din piata care au cauzat pierderi la unitatea sa bancara Dresdner.
Allianz a anuntat un profit net trimestrial de 1,921 miliarde euro, rezultatele fiind ajutate de reducerea unor taxe in Germania. Profitul operational al celui mai mare asigurator european a scazut cu 2,1%, pana la 2,604 miliarde euro, in contextul in care analistii prevazusera o scadere cu 13%.
Printre pierzatori se numara grupul AIG, cu un profit in scadere cu 13% fata de perioada similara din 2006. Compania de asigurari cu sediul la New York a anuntat un profit operational in al treilea trimestru de 3,49 miliarde dolari, sau 1,35 dolari/actiune. Sectorul asigurarilor ipotecare a inregistrat o pierdere operationala de 215 milioane dolari. Profitul operational al diviziei de consum, ce se ocupa cu imprumuturi pentru case si alte forme de creditare, a scazut cu aproape doua treimi, la 80 milioane dolari, din cauza crizei pietei imobiliare. Şi grupul financiar Fortis a inregistrat o scadere cu 10% a profitului net in trimestrul al treilea fata de perioada similara din 2006. Daunele platite pentru asigurari si turbulentele aparute pe piata creditelor au diminuat profitul net pana la 797 milioane euro in intervalul iulie - septembrie, fata de 884 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut. Bancile care au afisat pierderi au avut un deficit mult mai mic decat marile banci americane si au declarat ca sunt increzatoare in rezultatele din urmatorul trimestru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.