Pierderi reduse cu 40%Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania si-a redus cu 40% pierderile operationale, in primele noua luni, fata de  perioada similara a anului trecut la 27,4 de milioane de euro, iar compania estimeaza ca va trece pe p
Pierderi reduse cu 40%Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania si-a redus cu 40% pierderile operationale, in primele noua luni, fata de perioada similara a anului trecut la 27,4 de milioane de euro, iar compania estimeaza ca va trece pe profit operational anul viitor si pe castig net in 2009, informeaza un comunicat al companiei. Pierderile operationale in cel de-al treilea trimestru s-au mentinut, comparativ cu acelasi interval din 2006, la 8,8 milioane de euro.
"Compania estimeaza ca va atinge EBITDA pozitiv in 2008", se arata intr-un comunicat al companiei.
Veniturile nete ale Cosmote Romania au inregistrat un rezultat negativ de 44,5 milioane euro in al treilea trimestru al anului, fiind influentate de pierderi financiare de 19 milioane de euro, cauzate in special de deprecierea leului in raport cu euro, valuta in care sunt calculate imprumuturile companiei.
De la inceputul anului, pierderile Cosmote au totalizat 65,2 milioane de euro. "Cosmote estimeaza ca va atinge profit net in 2009", se spune in comunicat.
Afacerile operatorului au crescut in primele trei trimestre cu aproape 300%, la 105,2 milioane de euro, iar numai in trimestrul al treilea, veniturile s-au ridicat la 41,5 milioane de euro, comparativ cu nivelul de 12,5 milioane de euro raportat in trimestrul al treilea din 2006.Achizitionarea Germanos a fost o adevarata afacere pentru CosmotePortofoliul de clienti a crescut in trimestrul trei cu peste 600.000, dintre care 18% sunt abonati, ajungand la un total de 2,8 milioane de clienti pentru primele noua luni ale anului.
"Germanos a jucat un rol important in extinderea bazei de clienti, mai ales pe segmentul post-paid. Astfel, cota de piata estimata la sfarsitul lunii septembrie este de 13%. Mai mult, la sfarsitul lunii octombrie, Cosmote Romania a anuntat deja depasirea pragului de trei milioane de clienti, in mai putin de doi ani de la lansarea operatiunilor", se mai spune in comunicat.
Compania mentioneaza ca acoperirea retelei a crescut la 97% din populatie, iar investitiile in infrastructura vor ajunge la 200 de milioane de euro la sfarsitul anului.
Cosmote Romania a atras cele mai multe investitii dintre companiile membre ale grupului, respectiv 132 de milioane de euro in primele noua luni. Compania este controlata de Cosmote Grecia (70% din titluri) si Romtelecom (30% din actiuni).
Grupul Cosmote are activitati in Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia si a avut la noua luni venituri operationale de 2,25 miliarde de euro, in crestere cu 38,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul EBITDA consolidat a fost de 745,4 milioane de euro in primele trei trimestre din 2007, inregistrand o crestere de 15,9% fata de primele noua luni din 2006.
Grupul inregistra la sfarsitul lunii septembrie un total de 14,1 milioane de clienti si estimeaza sa depaseasca 15 milioane de clienti in urmatoarele sase luni, mai devreme decat termenul anuntat initial, respectiv anul 2009.
Pe piata telefoniei mobile mai activeaza Orange Romania, Vodafone Romania si Telemobil, operatorul serviciului Zapp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.