Scandalul electoral al infractorilor de etnie roma de la Roma (ce "coincidenta" romul de la Roma) a acoperit orice voce rationala. De la presedinte si premier pana la ministrul de externe si presedinti de partide, toti "posesorii" de institutii au fo
Scandalul electoral al infractorilor de etnie roma de la Roma (ce "coincidenta" romul de la Roma) a acoperit orice voce rationala. De la presedinte si premier pana la ministrul de externe si presedinti de partide, toti "posesorii" de institutii au fost luati pe nepregatite. Nici un oficial roman nu cunoaste profund dosarul minoritatilor, in asa fel incat declaratiile lor sa se inscrie in politicile publice pe care statul le aplica pe aceasta tema. De altfel, statul roman nici macar nu are politici publice consecvente pentru minoritati.
Declaratiile au fost emotionale, tema a devenit obsedanta si utilizata in incercarea de a capitaliza politic intern macar o farama de la masa crizei. Cu ocazia aceasta, am aflat de la TV cate personalitati celebre sunt de etnie roma.
Din nefericire, subiectul a intrat in faza "caltabosul": autoderiziune, mistocareala si nepasare.
Este pacat, dar initiativele rationale nu fac rating.
Referendumul presedintelui nu creeaza dezbatere. Lupta politica a lui Traian Basescu pentru reformarea clasei politice se izbeste de mirosul de mititei electorali. Am aflat ca presedintele este blocat in aparitiile sale publice de cardasia liberalo-psd-ista de la TVR, iar mass-media cu tenta portocalie nu considera "tentanta" o astfel de "tema". Problema este ca efectele incep sa se vada. Prezenta la vot se va prabusi. Poate chiar sub 25%. Doar daca se va implica si Elodia in campanie poate vor mai iesi oamenii la vot.
Campania pentru alegerile europarlamentare merge in deriva. Anemia mesajelor din partea PNL si, mai ales, PD, precum si vizibilitatea iesita din comun a campaniei PLD (de unde or avea liberal-democratii cinstiti ai lui Teodor Stolojan atatia bani pentru outdoor masiv ramane de cercetat si povestit de catre cei care se vor ocupa de investigarea finantarii partidelor) poate duce la castigarea unor procente semnificative de catre acestia. Un PLD la 5% poate deveni periculos in viitor pentru noua aranjare politica de dupa alegerile din 25 noiembrie. In primul rand, pentru ca PLD va lua voturi de la PD, nu de la PNL, asa cum se spera la un moment dat.
Campania a scos pe coverta publica personaje de tipul celor de la inceputul anilor '90. Daca va mai aduceti aminte de Contele Iosipescu Zambra s.a.m.d. Personaje de mana a saptea propuse de principalele partide politice incearca sa convinga un public care la acea ora fuge la OTV din lipsa de altceva. Saracia de idei si de personaje devine vizibila pentru orice om de buna credinta. Pentru ce votam doamnelor si domnilor? Cine sa ne reprezinte? Robotei, studenti la doua facultati particolere, frumuseti trecute, personaje fara cariere, fara istorie, fara pricepere?
O campanie ratata. Aceasta este realitatea trista a unei Romanii plictisite de razboaie si crize, de conducerea prin tehnica "loviturii de stat permanente" de tip gaullist. Acuzatii grave de mafiotism, probe zdrobitoare de hotie la cel mai inalt nivel, tensiuni majore interetnice si nici un responsabil. Nimeni condamnat. Ventilatorul a murdarit pe toata lumea. Atat de eficient, incat a plictisit. Va lasam. Fugim s-o cautam pe Elodia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.