Ministrul Cristian Adomnitei iese invins pe toate fronturile, in ultimele saptamani - atat de profesori, care isi castiga la tribunal dreptul de a primi salariul garantat de Contractul Colectiv de Munca (CCM), cat si de senatorii si deputatii din
Ministrul Cristian Adomnitei iese invins pe toate fronturile, in ultimele saptamani - atat de profesori, care isi castiga la tribunal dreptul de a primi salariul garantat de Contractul Colectiv de Munca (CCM), cat si de senatorii si deputatii din Comisiile de invatamant, care au modificat in favoarea dascalilor proiectul bugetului pe 2008.
Daca impotriva sentintelor judecatoresti mai poate face recurs, demnitarul a pierdut, insa, definitiv in fata Parlamentului, intrucat miza electorala nu le va permite sa schimbe in plen decizia adoptata in comisii.
Cadrele didactice cu studii superioare din Satu Mare si-au castigat salariile prin justitie, pe modelul colegilor din Dolj si Bucuresti, dand in judecata Ministerul Educatiei si Inspectoratul scolar, pentru a-si obtine lefurile garantate de stat. Este cea de-a treia victorie a profesorilor in ultimele trei saptamani, ei gasindu-si dreptatea in salile de judecata, dupa ce ministrul Cristian Adomnitei i-a amanat mai bine de 10 luni. Potrivit sentintei definitive si executorii, instanta "obliga paratii sa plateasca reclamantilor, incepand cu data de 1.01.2007 si pana la data pronuntarii prezentei sentinte, drepturile salariale neachitate, reprezentate de diferenta dintre salariul de baza minim brut garantat prin Contractul Colectiv de Munca (CCM) unic la nivel national si salariul platit, actualizate cu indicele de inflatie".
Pe 2 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a dat un verdict favorabil Federatiei Educatiei Nationale (FEN), intr-o cauza similara. "Se dovedeste inca odata ca demersurile FEN sunt indreptatite, si ca in fata probelor produse, justitia nu poate decat sa-si faca datoria, indiferent de opiniile ministrilor din Guvern. Avem convingerea ca in toate judetele in care organizatiile afiliate FEN au deschis astfel de procese, sentintele nu pot fi altele", ne-a declarat Catalin Croitoru, liderul FEN.
Adomnitei: "Au castigat doar dreptul de a negocia"
Ministrul Cristian Adomnitei considera, insa, ca dreptul castigat de FEN la Curtea de Apel Bucuresti nu se refera la salariul minim de 880 de lei, ci doar la a negocia stabilirea fondurilor. "Ministerul Educatiei precizeaza ca FEN a cerut in instanta sa i se recunoasca dreptul de a purta negocieri pentru stabilirea fondurilor necesare asigurarii salariului minim garantat prin Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national pe 2007-2010 pentru personalul din invatamant cu studii superioare, iar Curtea de Apel a recunoscut acest drept al FEN", se arata intr-un comunicat al ministerului. Totodata, se precizeaza ca decizia Curtii de Apel in acest caz nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, dar nu se spune daca s-a utilizat pana acum aceasta cale.
Dreptate in Comisiile de invatamant
Tot ca urmare a demersurilor FEN, Comisiile de invatamant de la Senat si Camera Deputatilor au aprobat, in sedinta comuna, un amendament la proiectul de buget al Ministerului Educatiei, prin care categoriile de personal didactic cu gradul II, definitiv si stagiari, vor beneficia de o majorare suplimentara de 10%, incepand cu 1 ianuarie 2008. "In acest fel se elimina discriminarea facuta prin Legea 220/2007, prin care personalul didactic cu gradul I a primit o majorare suplimentara de 10% peste cresterile prevazute pentru anul in curs. (...) Speram ca acest amendament sa fie sustinut si in plenul Parlamentului, cu ocazia discutarii bugetului", ne-a declarat Croitoru.
Federatia Educatiei Nationale va declansa, azi, conflictul de munca, intrucat Ministerul Educatiei nu respecta acordul de elaborare a unei legi a salarizarii care sa elimine discrepantele intre categoriile de bugetari, dar si pentru ca amana in mod nejustificat inregistrarea Contractului Colectiv de Munca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.