Auzim foarte des in discutiile cu prietenii, familia, colegii sau in presa subiecte legate de sanatatea mintala. Bolile psihice si faimosul cuvant “nebunie” au creat numeroase prejudecati in mintea oamenilor, care nu mai stiu ce sa cread
Auzim foarte des in discutiile cu prietenii, familia, colegii sau in presa subiecte legate de sanatatea mintala. Bolile psihice si faimosul cuvant “nebunie” au creat numeroase prejudecati in mintea oamenilor, care nu mai stiu ce sa creada despre persoanele care sunt diagnosticate cu aceste afectiuni. Psihiatrii si psihologii au realizat o lista cu mituri despre sanatatea mintala, pe care vi le prezentam:

· Nu exista sperante pentru cei cu boli mintale. Fals. Exista tratamente, strategii si sprijin pentru cei cu probleme de sanatate. Mai mult, datorita terapiilor avansate, aceste persoane pot duce o viata activa si productiva
· Nu pot sa fac nimic pentru cineva care e bolnav psihic. Fals. Putem face foarte multe, fara prea mare efort, incepand prin modul in care ne purtam sau in care ii vorbim persoanei respective. In primul rand, nu trebuie sa rostim cuvintul “nebun” si derivatele acestuia. In loc de “schizofrenic”, am putea spune “persoana cu schizofrenie”. Chiar daca nu pare mare diferenta, rezultatele sunt semnificative. Informatia este si ea foa rte importanta. Nu dati atentie celor care au prejudecati, ci incercati sa cereti parerea unui specialist. Respectati persoanele cu boli psihice cu respect, axact cum ati face-o cu orice alta persoana.
· Persoanele cu boli mintale sunt violente si impredictibile. Fals. Marea parte din acesti bolnavi nu sunt mai violenti decat alte persoane. Este foarte posibil sa fi cunoscut o persoana cu probleme de sanatate mintala fara sa fi realizat ca are astfel de probleme.
· Nu pot avea niciodata tulburari psihice. Fals. Tulburarile psihice sunt surprinzator de comune. Afecteaza aproape cel putin un membru din fiecare familie.
· Boala mintala este echivalenta cu retardul mental. Fals. Chiar daca psihiatrii si psihologii se ocupa de amandoua, sunt afectiuni diferite.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.